Boldog
 vagyok,
 idegen
 vagyok,
 és
 minden
 meglep

2014.03.29. 12:01
Judith Hervé Hódmezővásárhelynek ajándékozott 30 különleges fotót férje, Lucien és fia, Rodolf Hervé örökségéből. A képek a Tornyai János múzeum állandó gyűjteményébe kerültek. Két hónapig az Alföldi galériában láthatóak, ahol a 11. Vásárhelyi Fotószimpózium résztvevőinek képei is bemutatásra kerülnek Elmém lencsémen keresztül – Tisztelgés Lucien Hervé előtt címmel. A Hervé-képeket legutóbb a Szépművészeti Múzeum évfordulós tárlatán láthattuk, most az Index is bemutat egy válogatást.

A hódmezővásárhelyi születésű Elkán László szinte véletlenül lett fotós. Nem mondta meg a szerkesztőjének, hogy fotósa emigrált, inkább saját maga illusztrálta képekkel a cikkeit. A francia ellenállásban vette fel a Lucien Hervé nevet, jó kapcsolatban volt a szintén magyar származású Robert Capával és André Kertésszel, de az igazi sikert Le Corbusier hozta meg neki. 1949 és 1965 között az építész házi fényképésze volt: a modern építészet és a modern fotográfia nagyszerű párosa voltak, Le Corbusier tulajdonképpen Hervé képein keresztül fedezte fel saját magát, Hervé pedig az építészet fotósa lett. "Nagyon
 sokat
 utaztam, és 
mégis,
 ha 
egy 
kisvárosban 
találom 
magam, 
legyen 
az
 akár 
Szíriában,
 akár
 Franciaországban,
 boldog
 vagyok,
 idegen
 vagyok,
 és
 minden
 meglep.
 Számomra
 az 
építészet 
is 
az 
Embert
 jelenti.
 Az 
Embert, 
akit 
mindenben 
keresek,
 még
 akkor
is,
 ha
 fényképeimen
 legtöbbször
 elkerülöm.” – 
írta 1966-ban.

Lucien Hervé fia, Rodolf Hervé Párizsban született 1957-ben Elkán Dániel Rudolf néven, 1989-ben kifejezetten azért jött Magyarországra, hogy dokumentálja a rendszerváltás utáni éveket, maga is részt vett az események alakításában. A fiatalon elhunyt fotós emlékére szülei alapították a Rodolf Hervé-díjat, amelyet pályájuk kezdetén álló, fiatal magyar és francia fényképészeknek ítélnek oda.

Néhány évvel ezelőtt Hódmezővásárhely díszpolgári címet adományozott Lucien Hervé-nek, illetve szobrot állíttatott tiszteletére a Tornyai János múzeum épülete előtt. A  napokban felavatták emléktábláját is.