Luxusszálló és katonai fogda a százéves épületek között

Idén éppen százéves az Astoria Szálló és a Petőfi Sándor laktanya is, a többi mintegy 60 bérház és villa mellett, melyek mind rejtélyes és szövevényes családi történeteket rejtenek. Az idei Budapest100 rendezvényen a százéves házak többsége megnyitja kapuit, és izgalmas programokkal várja az érkezőket.
 

Európa egyik legjobb kulturális rendezvényeként mutatta be a Guardian nemrégiben a Budapest100 nevű programot, amelyre már négy éve minden tavasszal sor kerül. Az első Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és az OSA Archívum közös szervezésében valósult meg 2011-ben. A cél az volt, hogy az év századik napjához kapcsolódóan a lehető legtöbb százéves ház kinyisson a látogatók előtt, és a lakókkal együtt ünnepeljék meg a centenáriumot. Az idei rendezvény április 26-án és 27-én lesz, 60 épület nyitja meg kapuit.

A kezdeményezés valóban egyedülálló: bemutatni és megnyitni a közönség előtt minden olyan budapesti épületet, amely száz éve épült. Híres épületek is ünneplik idén a századik születésnapjukat, mint például az Astoria Szálló vagy a Petőfi laktanya, de aki először látogat el a rendezvényre, azt talán leginkább az fogja meglepni, hogy itt nem csupa patinásan felújított házakat lát, hanem köztük sok rossz állapotban lévő, szomorú házat is. De a szervezők célja pontosan az, hogy a kevésbé ismert épületeket is bemutassák, az olyan házakat, amikbe amúgy soha nem mennénk be. Úgy gondolják, ezáltal közelebb hozzák a lakókhoz a várost, és egymást is.

Senki nem gondolná, hogy a kétnapos rendezvény mögött mekkora munka van. Mert nem egyértelmű, hogy melyik ház mikor százéves, nincs mindegyik homlokzatán feltüntetve az építés dátuma. A Budapest100 önkéntesei az esemény előtt hónapokat töltenek kutatómunkával, levéltárakban tervrajzokat bogarásznak, sokszor saját pénzüket is a kutatásra áldozva. Ezután fel kell venni a kapcsolatot a házak lakóival és a közös képviselővel, el kell menni egy lakógyűlésre, és meg kell győzni a lakókat, hogy nyissák meg egy hétvégére házuk kapuját. Az önkéntesek szerint sok az elutasítás, a lakók félnek, hogy a betörők majd terepszemlének használják a rendezvényt, de sokan érvelnek azzal is, hogy nincs az ő házukban semmi érdekes. A szervezők szerint viszont a program éppen azért jó, mert azok a lakók, akiket eddig talán nem is érdekelt, milyen házban laknak, megismerik a lakhelyüket, a házhoz fűződő történeteiket, és az esemény kapcsán beszélgetni kezdenek egymással is.