Az vagy, ami a szombat reggeled

„Szombat reggel. Vagyis mindjárt dél. Állok a sorban a kasszánál, nézem, miféle emberek állnak előttem. Mindenféle emberek, kisebb csoportokban, előttem is, mögöttem is. A társadalom minden szegletéből. Mit csinálnak, miután bevásároltak? Hogyan töltik a szombat délutánjukat? És mivel telik egy vasárnapjuk? Milyen volt a hetük? Az életük? Miről szól a szabadidejük?”

Ezen merengett el két svájci fotós, Ursula Sprecher és Andi Cortellini, majd úgy döntöttek, megnézik közelebbről, mire fordítjuk az olyan nagyon értékes szabadidőnket. 2007-től kezdődően olyan embereket fotóztak, akiket a hobbijuk, a kedvtelésük, a szabadidejük közös eltöltése köt össze.

A csoportképeken olyan embereket láthatunk, akik rendszeresen találkoznak a közös érdeklődésük miatt. Mindegy is, hogyan hívják magukat – klubnak, szövetségnek, klikknek, ligának a lényeg, hogy ezek az embereket önként áldozzák az idejüket egy közös célért vagy ügyért, és mindezt még élvezik is.

Az itt látható, nemrégiben könyv formában is megjelent képek nem természetes formájukban mutatják be ezeket a csoportokat. Gondosan beállították őket egy előre kiválasztott helyszínen, megbeszélt időben. Nemcsak az alanyokat kellett leszervezni, hanem a ruhákat, a kiegészítőket és a kellékeket. Éppen ettől lesz különleges és néha egészen zavarbaejtő az eredmény. Mert ami rögtön kiderült: az ilyen csapatok, formációk, klubok, klikkek az élet minden területén léteznek – korra, nemre, vallásra és bőrszínre való tekintet nélkül. 

A könyvet a Kehrer-Verlag kiadó adta ki.