Így jutottunk el az Iszlám Állam bombázásáig

2014.09.27. 13:00
Az Egyesült Államok és szövetségesei már Szíriában is bombázzák az Iszlám Államot (IS), aminek azonban becslések szerint már 31 ezer harcosa lehet. Timeline-unkon összeszedtük a legfontosabb eseményeket, amik a most már Szíriában és Irakban is folyó hadműveletekig vezettek.

Az eredetileg Iraki és Levantei Iszlám Állam, ma már csak Iszlám Állam nevű csoport eredetileg Szíriából kiindulva kezdett hódításokba Irakban is, ahol az elmúlt egy évben erősödött meg igazán, miközben kihasználta a síiták és a szunniták, a központi kormányzat és a helyi vezetés közötti ellentéteket. Még januárban sikerült megszerezniük az Eufrátesz partján fekvő Fallúdzsát, a 380 ezer fős várost pedig nem sikerült visszafoglalniuk az iraki kormányerőknek, ami sorsdöntőnek bizonyult.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!