A World Press Photo előszobája

2014.11.05. 14:51
A Joop Swart Masterclasst 1994 óta minden évben megszervezi a nemzetközi pályázatairól ismert World Press Photo alapítvány. A fiatal fotósoknak szóló workshop azzal a céllal jött létre, hogy felkarolja a legígéretesebb feltörekvő tehetségeket, és hozzásegítse őket, hogy szakma legjobbjaitól – és egymástól – tanuljanak.

A programba 12 fotós kerülhet be évről évre, akiket nemzetközi ajánlások és korábbi munkásságuk alapján bírálnak el. A kurzust a World Press Photo előszobájának is nevezik, mert komoly lehetőséget ad az alkotóknak, hogy nevük és munkásságuk nemzetközi szinten ismertté váljon. Az idei pályázatra egy magyar fotós, Stiller Ákos is bekerült. Hazai fotós legutóbb 2002-ben (Gárdi Balázs), 2004-ben (Fekete András) és 2006-ban (Dezső Tamás) került be a Joop Swartsra.

A pályázat idei témája az ellenállhatatlanság volt, a jelölteknek erre a jelenségre kellett feldolgozniuk egy témát a környezetükben. A készülő pályamunkákat mutatjuk be most egy-egy kép erejéig.

Mivel minden fotós hazai terepen dolgozhatott, anyagaikból kiderül, mik azok a társadalmi jelenségek, amikre leginkább szeretnék felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét. Stiller Ákos Pálinkaland című anyaga például a magyar alkoholizmus problémáját viszi a zsűri elé.

A kurzus után az elkészült anyagokból fotókönyv is készül, a NEXT#4 címmel megjelenő album november 14-től lesz elérhető.

Sarker Protick

Ilona Szwarc

Stiller Ákos

Émilie Régnier

Bego Anton

Isadora Kosofsky

Giorgio Di Noto

Meeri Koutaniemi

Raphaela Rosella

Andrejs Strokins

Bryan Schutmaat

Bryan Denton