18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megcsonkított nőiesség

2015.04.01. 00:13
A nők körülmetélését, azaz gyakorlatilag a női nemi szervek megcsonkítását az ENSZ és más nemzetközi szervezetek is az emberi jogok és a női egyenjogúság elleni súlyos sértésként ismeri el, ennek ellenére minden évben fiatal lányok milliói esnek át a rendkívül fájdalmas, megalázó és veszélyes szertartáson, amellyel egyes afrikai és közel-keleti népek hagyományai szerint a felnőtt életre és házasságra készítik fel őket. A csonkításba több százan azonnal belehalnak a vérveszteség és a sokk miatt, de a túlélők is még évtizedekig szenvednek a körülmetélés egészségügyi következményeitől. Meeri Koutaniemi finn fotós egy 14 éves kenyai maszáj lány körülmetélését fotózta végig, a képeiből kedden nyílt kiállítás a Faur Zsófi galériában.

“A szoba sötét volt, és annyira tele volt füsttel, hogy alig lehetett benne levegőt kapni. A 14 éves Nasirian a padlón feküdt, kezeit, lábait megkötözték. A lány erős volt, és próbált kiszabadulni, hat nőnek kellett leszorítania a földre. Nasirian nem volt kába, semmilyen fájdalomcsillapítót nem kapott egy vödör hideg vízen kívül, amivel leöntötték a testét. Az egyik nő egy egyszerű borotvapengét vett elő a körülmetéléséhez. Nasirian ordított és a padlót elöntötte a vér. Minél több vért vesztett, annál hangosabban üvöltött. Pár perc múlva a nemi szerve teljesen felismerhetetlen volt” – emlékszik vissza Meeri Koutainemi a nemi szerv csonkításra, amit végigfotózott egy eldugott kenyai maszáj faluban. 

Meeri Koutainemi még csak 25 éves, de már több mint 20 országban dolgozott mint fotós és újságíró. Főként a társadalmi és politikai konfliktusok és az emberi jogok érdeklik, készített már fotóesszéket etióp árvákról, mexikói AIDS-es transzvesztitákról és szíriai menekült családokról is. Számos finn és nemzetközi díjat nyert már munkáival, köztök a finn sajtófotó díj több kategóriáját és az amerikai Tim Hertington emlékdíjat is megnyerte már.

A sorozat képeiből a budapesti Faur Zsófi galériában nyílt kiállítás március 31-én.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport