Budapest, a töltött paprika és a női fodrászatok paradicsoma

2015.04.12. 16:33
Ed Sijmons és felesége, Louise 1975 nyarán járt Magyarországon. A fiatal holland házaspár máig szívesen utazgat, a hetvenes években azonban főleg Prága, Berlin, Olaszország, Svájc és Lengyelország volt a legkedveltebb úti céljuk. Magyarországon idejük nagy részét Budapesten töltötték, de jártak Szentendrén és Egerben is. A magyarországi élményeikről negyven évvel később az Indexnek meséltek. A Fortepan képeiből válogattunk.

Ed és Louise tipikus turistaprogramokat szervezett magának Budapesten: bejárták a budai várnegyedet, sétáltak a Gellérthegyen, Óbudán, Aquincum romjainál, felkeresték a budafoki borkatakombát, a Pál-völgyi-cseppkőbarlangot és a többi jól ismert nevezetességet.

Az éttermekben többnyire jókat ettek jó áron, bár két alkalommal inkább otthagyták a felszolgált ételt. A töltött paprikába viszont egy életre beleszerettek.

Ed Sijmons a képei kapcsán elmondja, hogy nem hivatásos, csupán lelkes hobbifotós, aki imád utazni. 2008 óta például ugyanazzal a Canon géppel fényképez, ami olcsó volt, és egyszerű is, ő mégis elégedett vele, úgy véli, neki ez is megteszi. „Nem, nem vagyok profi fotós, egyáltalán nem! Az igazat megvallva, nem sokat tudok a fotózásról” – szabadkozik.

A pár öt évvel a magyarországi kirándulás után két hetet töltött New Yorkban, az ott készült képeiket pedig több külföldi újság is lehozta. Kedvenc városuk továbbra is Amszterdam, de imádják Londont, Berlint, Párizst, Koppenhágát, Prágát, Rómát és természetesen Budapestet is.

Louise és Ed egyébként máig egy párt alkotnak, immár 41 éve vannak együtt. Ed 2002 óta nyugdíjas, és nagyon élvezi az ezzel járó szabadságot, hogy azt teheti, amihez kedve van.