Bezzeg az ő korukban még mobiltelefonok sem voltak

2015.06.20. 01:04

A magyar nevű, de Ohióban született Joseph Szabo egy középiskolában tanított fényképészetet, amikor a diákjai rábeszélték 1978-ban, hogy menjen el velük egy Rolling Stones-koncertre fotózni. Egész pontosan: vigye el őket kocsival a koncertre. Szabo megbeszélte a feleségével a dolgot, és arra jutottak mindketten, hogy tökéletes alkalom lenne ez egy fotósorozathoz. A diákjainak életét már évek óta követte a fényképezőgépével, úgy gondolta, hogy a koncert egy remek alkalom lenne, hogy egy monstre fotósorozatot készítsen annak a generációnak az ifjúságáról.

Az 1978. június 17-i koncerten az akkori beszámolók szerint kilencvenezren voltak. Nem voltak helyek foglalva, ha valakinek a barátai nem szereztek ülőhelyet, az állt végig. A talaj sáros volt az előző napi esőktől. Szabo úgy írta le az élményt, mint a Times Square-en lett volna szilveszterkor: a hang és a látvány megállás nélkül bombázta őt, azt sem tudta, hogy merre nézzen. Szabo nem a zene miatt ment, szerinte az igazi műsor nem a színpadon, hanem a nézőtéren volt.

Így néztek ki a tinédzserek aznap, azon a helyen, abban az időben   írja a londoni Michael Hoppen Galériában tartott kiállításának szövegében. Szerinte ha kicserélnék a frizurákat és a ruhákat, akkor valószínűleg ugyanilyen képek készülhetnének ma is. Szabo elmondta, hogy minden fotóalany megbízott benne, de kapott egy-két kevésbé barátságos nézést is, ilyenkor mindig mérlegelt, hogy megnyomja-e a gombot, vagy sem, de rájött, hogy ő azért van ott, hogy megörökítse ezt. Azt akarta, hogy azok az emberek, akik ott szerettek volna lenni, vagy akár ott is voltak, azt mondják:

Ez így volt. Ez egy hű kép.

Ebben rejlik Szabo képeinek fantasztikus hangulata, hogy egyáltalán nem akarta másmilyennek bemutatni az akkori fiatalságot, mint amilyenek voltak: szerelmesek, részegek, másnaposak, tele vannak energiával, vagy éppen elalszanak a sarokban. Pont olyanok, mint ma.

Szabo nemrég átnézte a kontaktjait, kiválasztott pár képet a sorozatból, amit a londoni Michael Hoppen Galériában meg lehet nézni nagyban is. Szabo állítása szerint még mindig tartja a kapcsolatot a két diákkal, akik akkor elhívták a koncertre.

Joseph Szabo Rolling Stones Fans fotókönyve a Damiani kiadónál jelent meg.