Azt hitték, ha túlélik, nincs több baj

2015.09.30. 08:26 Módosítva: 2015.09.30. 09:17
Mi a kerítés legfőbb hatása a menekültekre? Érdekes módon a választ a tengeren találtuk meg, a görög és török partok közt. A menekülteket követve indultunk el a török-szír határtól Európa felé. Az útvonal Törökország közepén váratlan kanyart írt le: ahelyett, hogy a legrövidebb, és legbiztonságosabb nyomvonalon haladt volna a török-görög határ felé, letért a tengerpartra. Innen a menekültek gumicsónakokba zsúfolódtak, és a veszélyes tengeri úton indultak el Görögország felé.

A logikátlannak tűnő döntés magyarázata egyszerű. 2012-ben a görögök kerítést építettek a határra, hogy feltartóztassák a migránsokat. Ahogy a szakértők jelezték is, a menekülőket egy kerítés nem fogja elriasztani, hiszen a háború nagyobb veszélyt jelent számukra. Európa második legfontosabb menekültútvonala nem néptelenedett el néhány kilométernyi szögesdróttól, hanem egyszerűen irányt változtatott. A menekültek olyan úton tartanak Európa felé, amelyre semmilyen kerítést nem lehet felhúzni: a tengeren.

Miután feltérképeztük Törökország embercsempész fővárosát, áthajóztunk Kiosz szigetére, hogy a parton várjuk a veszélyes út túlélőit.