Amikor elkezdődött az igazi vérontás

2016.01.17. 20:32 Módosítva: 2016.01.17. 20:33
Talán minden másképp alakul, ha két éve, január 16-án az ukrán parlament nem fogadja el azt a törvényt, amelyet egyértelműen az akkor már második hónapja tartó kijevi tüntetések ellen szabtak. A gyülekezési jog és az információszabadság korlátozása ugyanis nem a várt hatást hozta a Majdanon. Új lendületet adott a tüntetésnek, elfogadása után hat nappal kezdődtek az első halálos áldozatokkal járó összecsapások. Százezren, más források szerint félmillióan tüntettek ezután a kijevi Függetlenség téren.

A két évvel ezelőtti eseményeket Maxim Dondyuk fotói különlegesen egyedi látványvilágban mutatják be. Maxim szabadúszó fotós, korábban az ukrán közszolgálatban dolgozott. Számos nemzetközi elismerés mellett 2011-ben a legjobb 30 év alatti fotósok közé válogatta a Magnum, azóta pedig a világ vezető lapjai keresik a fotóit, ha az ukrán helyzetről tudósítanak.

A 2013-as majdani eseményeket megörökítő képei az egyik legrangosabb fotós elismerés, a Prix Pictet-díj finalistái közé emelték tavaly. Művészi értékű hírfotói kitűnnek a tényszerű hírképek közül, fotóin az ukrán polgárháború szereplői ikonikus beállításban jelennek meg, mintha csak a fény és a sötétség vagy a jó és a gonosz csapnának össze - pedig Maxim nem csinált mást, csak az utcai történéseket fotózta.

  Január 22 és február vége között 90 tüntető és 19 rendőr vesztette életét, a többség mindkét oldalon lőtt sebekbe halt be.