A menekültek elmentek, de a képek velünk maradtak

2016.01.25. 13:51 Módosítva: 2016.01.25. 17:57
240 fotós csaknem 2500 pályaművel pályázott a 34. Magyar Sajtófotó Pályázatra, amelynek ötfős zsűrije ezzel több mint hétezer képet nézett végig és értékelt a munkája során. Válogatásunk az idei pályázat kiemelt fotóiból.

Az Index fotósai idén három díjat hoztak el. Ajpek Orsolya a Megállás nélkül csak öltöztetem című sorozatával nyerte el a társadalomábrázolás kategória második helyét, Bődey Jánost pedig két kategóriában is díjazták: a Feleségverő vak komondor büntetőpere című képével a hír- és eseményfotó kategória harmadik helyét szerezte meg, a párizsi terror idején készített anyagával pedig a legjobb képriportsorozatnak járó anyagot érdemelte ki. A velvetes, illetve díványos Rostás Bianka Ez egy kiváltság című sorozata Illés Fanni paralimpikon úszó egy napját követi végig, a képekkel sport kategóriában lett második.

Idén a pályázat történetében először hoztak létre külön kategóriát egy aktuális eseménysorozatnak, a menekülthelyzet témájában 338 egyedi pályamű és 97 sorozat érkezett. A legjobbnak választott képet (Ima) a Magyar Idők fotósa, Kurucz Árpád készítette, akinek a Röszkei összecsapás című sorozata is második helyezést ért el. A zsűri döntése alapján a témában a legjobb sorozatot a közmédiás Balogh Zoltán készítette.