Szép ez a Lamborghini, csak ömlik belőle a láva

2016.01.29. 00:58
Keresztesi Botond festményei olyanok, mintha valakinek egy nagy ütést mértek volna a kobakjára, aztán megkérték volna, hogy emlékezetből fesse le a nyolcvanas-kilencvenes évek ikonikus használati tárgyait. Ami már önmagában röhejesen hangzik, már nem a fejbekólintás, hanem az, hogy vannak ikonikus használati tárgyaink a világban: a flopilemez, a pendrive, az ébresztőóra, a hifitorony odakerült a klasszikus festményekre tett utalások és az olyan popkulturális alapvetések mellé, mint a Power Rangers, a Batman-logó, és a Teletubbies. Van egy festménye, amin egymás mellett szerepel a maciméz kupakja, a Playstation-logó és egy szottyadt mandarin. Ha ettől nem indul be egyszerre a mai harmincasok nosztalgiája, akkor semmitől.

De közben a nosztalgiát meg lecsapja a fura, naiv stílusa, ami valahol félúton van a nevetséges nigériai filmplakátok és Hörcher László lemezborítói között, és nehéz lenne eldönteni, hogy a perspektíva és a színválasztással csak szórakozik a művész, vagy szent szándéka van, ha nem lenne minden egyes képe vicces. Viccesek a témák, a tárgyak, azok, ahogy egymás mellé kerülnek (a középkori vár tetején tanyázó kockaház például), ahogy látszólag hányavetien vannak megfestve.

Az RGB – Roman, Gothic, Baroque című kiálltást 2015. október 28. és december 2. között lehetett megnézni a Horizont Galériában, de Keresztesi műveiből bőven lehet szemezgetni a honlapján.