Pesti volt a legnagyobb trükk-király

2016.03.02. 23:59
A világhíres Houdini, a misztérium mestere, a bilincskirály, a szabadulás géniusza, ki ezer halállal szegül szembe. Legyen Ön is része az össznépi illúziónak, csodálja meg nemzetünk újdonatúj büszkeségét: a nagy Harry Houdini, alias Weisz Erik.

Bár Houdini hajlamos volt aktuális üzleti érdekeinek megfelelően átírni a saját életrajzát, és a változó marketingszempontoknak megfelelően szabadon váltogani a születési helyét például Wisconsin és Ausztria között, Magyarországon tényfaktum, hogy minden idők legsikeresebb illúzionistája sehol egyebütt nem született, mint Budapesten.


Minthogy pedig - Weisz Sámuel rabbi, ügyvéd és szappankészítő negyedik gyerekeként - Pesten látta meg a napvilágot, és már négyéves volt, amikor a család kivándorolt Amerikába, napnál is világosabb, hogy a nagy Houdini, ez a vásári mutatványosságot az amerikai showbiznisszel és nemzetközi hírveréssel új szintre emelő korabeli celeblegenda egyúttal a magyar nemzet hosszú dicsőséglistáját gyarapítja. Erre a lehetőségre csapott le a magyar kultúrpolitika, és próbálnak országimázs-kampányt építeni az illúzióra: a magát magyarnak soha nem tekintő Houdiniból nemzeti attrakció lett a milánói világkiállítás magyar pavilonjában, ennek anyaga most éppen az OSZK kiállításán látható.