10 emelet, 10 lakás, 10 élet

Bukarestben rengetegen élnek 10/1-esnek nevezett betonkockákban: olyan házakban, ahol pontosan egyforma méretű, egyforma elrendezésű 10 kicsi lakás van a 10 emelet mindegyikén. Ilyenben élt a román fotós, Bogdan Gîrbovan is, aki elhatározta: végiglátogatja az összes szomszédját, megnézi, ki mit hozott ki a maga panellyukából.

A szüleim sosem voltak azok a nagy szomszédolós fajták, ezért gyerekkoromban mindig nagy ünnepnek és kivételes örömnek számított bejutni valamelyik idegen lakásba a csepeli panelben, ahol felnőttem. Az egyikben ott volt a család a nálam kicsit idősebb lánnyal, aki megtanította nekem a Hull a szilva dalt, és már tizenévesen anya lett, az orgonasípszerűen egymás mellé állítható, mindig dobogó vidám fiútestvér-csapat fölöttünk, vagy éppen E. bácsi az emeletről, aki egyszer segített megszerelni az ajtózárunkat, de aztán valamikor elvitték a rendőrök, a felnőttek azt mondták róla, azért, mert pedofil, de én ezt persze akkor egyáltalán nem értettem.

Az iskolai papírgyűjtésekkor aztán rogyásig járhattuk a lábunk a lakótelepi lépcsőkön föl és le, a küszöbről bekukucskálva megnéztük, hogy élnek mások a miénkhez képest ugyanolyan vagy majdnem pont ugyanolyan lakásaikban, ahol mégis, még a szag is mindenhol más és más volt: étel, babahintőpor, öregség.

A romániai fotós, Bogdan Gîrbovan megcsinálta azt, amiről a panelgyerekek fantáziálnak: megfordult egy tízemeletes ház mind a tíz lakásában.

Bogdan Gîrbovan a facebookon