Jéghegyek a koromfekete Balatonban

2016.04.24. 00:24
Lassan már annyi művészről írták meg ezt, hogy elcsépelt lesz, de dr. Szász János tényleg ismertebb külföldön, mint Magyarországon. 2005-ös halála óta a hagyatéka megjárta Londont, Párizst, New Yorkot, Berlint, és San Franciscót, utóbbi városban Robert Koch galériáját teljes egészében Szász képeinek szentelte 2013-ban. Magyarországon csak ritkán, pár napig kapott önálló kiállítást. Ebből a legfrissebbet még áprilisban meg lehet nézni Budapesten.

Apja katonai ragja miatt Szász nem mehetett jogi pályára, de dacból megtartotta a doktor elővetet. Kirakatrendezőnek és grafikusként tanult, de képeit rendszeresen elküldte a külföldi szaksajtónak is. Magyarországon a Pécsi Terv fotósaként dolgozott, a helyi szocializmus hatalmas építészeti sikereit kellett megörökítenie. Meg is tette, de közben más témák után is kutatott: fotózta a Balatont, a Pécs melletti vidéket, a téli tájakat is. Fekete-fehér képein különleges technikákkal, saját keverésű vegyszerrel, ecsettel erősítette fel a kontrasztot, a hóesésben készült képein szinte világítanak a hópelyhek és abszolút feketében látszódnak a figurák, de egy másik képén a balatoni vitorlások is olyanok, mint jéghegyek a koromfekete vízen.


Szászt ugyan már életében is elismerték – megkapta a Magyar Fotóművészek életműdíját 2000-ben, 1976-ban Szép Könyv-díjat kapott a Népi építészetünk nyomában című anyagával –, de a helyét még keresik a fotóművészetben. A retrospektív gyűjtemény előtt Alföldi Róbert által összeállított A múlt szabadsága című kiállításon lehetett megnézni pár képét.

Dr. Szász János Párhuzamosok című kiállítását április 29-ig lehet megtekinteni a Supermarket Galériában (1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5.)

Ne maradjon le semmiről!