Meditációs segédeszköz egy orosz géppel

2016.05.04. 00:24
Van egy olyan fotós mondás, hogy egy anyagnak sosincs vége. Benkő Imre anyagaira ez különösen igaz, esszéi éveken át formálódnak és igazából sosem zárulnak le. Nagykép rovatunkban már megjelent a Sziget kezdete óta készülő Arcok című anyaga és a huszonöt éven át fotózott ACÉL-MŰ. Ózd, 1987–2012 az ózdi ipari korszak kiemelkedő dokumentuma. Horizon című kizárólag panoráma fotókból álló könyve saját bevallása szerint egy vizuális meditáció közeli és távoli kalandozásairól. Benkő Imre idén Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült.

"A tiszta fotográfia egy tanulmányút, a világ megértése számomra. A keresett élmények alapján, a korjelenségek szubjektív lényegét szeretném képpé fogalmazni.

Az emberi létezés különféle színterein, az élet útjain szemlélődve, a találkozások mintavételei, egyéni olvasatokat kínáló tér-idő metszetek.

Az orosz gyártmányú HORIZON 202 fényképezőgép, egy különleges 110 fokos látószögű furcsa szerkezet, exponáláskor a 28 mm-es objektíve félkörben elfordulva, résenként világítja le a kisfilmes negatívot."

Benkő Imre: Részlet a könyv bevezetőjéből

Benkő Imre legújabb albuma a Mai Manó Ház könyvesboltjában kapható.

Ne maradjon le semmiről!