A világrendőrség is csak emberekből áll

2016.07.09. 23:27 Módosítva: 2016.07.09. 23:27
Vajon milyen képek születnek, ha egy portréfotós az amerikai hadsereg felé fordítja a fényképezőgépét? Platon ráadásul a világ egyik legfelkapottabb portréfotósa, ő lőtte például Putyin legjobb képét, és most az amerikai katonákat is úgy mutatja meg, ahogy még senkinek sem sikerült.

Platon, a jelenkor egyik legjelentősebb portréfotósát legtöbben csak a világ vezető politikusairól készült ikonikus fotóiról ismerik. 2016-ban azonban egy ettől eltérő album jelent meg, melyben az amerikai hadsereg kevéssé közismert pillanatait mutatja meg az olvasóknak. Korábban sosem látott helyeken készített képein bevetésre készülő vagy épp onnan hazatérő katonák szerepelnek, esetleg olyanok, akik megtagadták a szolgálatot, és azóta háborúellenes aktivistává váltak. Készült kép a brutális kiképzésről is, de nem a megszokott, fatörzset cipelő kommandósokat látjuk, hanem a földi pokolra készülő, egyszerű bakákat. Érdekesség, hogy bár a fotóalanyok között akad komolyan megsérült férfi is, a kép mégsem csak a máskor megszokott, a háború szörnyűségeinek üzenetét képviseli, a szomorúság és a gyász mellett a szeretet, a magabiztosság és az elszántság is megjelenik az arcokon.

A képek között szerepel a 2008-as elnökválasztási kampány egyik legnagyobb hatású felvétele is, melyen Platon egy amerikai muszlim anya öleli át az iraki hadműveletek során elesett fiának sírkövét. Ezzel válik talán teljessé a kör: a fényképek a jelentkezés, a kiképzés, a bevetés, a sebesülés és végül a hazatérés pillanatait is megmutatják, függetlenül attól, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a szavak a képen szereplő embereknek.