Végül az hoz haza, ami miatt elmenekülsz

„A képeim elsősorban az emberekről, nem pedig magáról a fotográfiáról szólnak” – mondta a New York Timesnak a Kaliforniában nevelkedett Rian Dundon, aki nemcsak az amerikai nyugati partot ismeri jól, hanem Kínát, valamint fekete-fehér, egyszerűségre törekvő képeinek szereplőit is.

A 35 éves fotós ugyan az oregoni Portlandben született, de már a kaliforniai Monterey-ben nőtt fel (itt tartották a híres Monterey-i Popfesztivált is, ahol  Jimi Hendrix  felgyújtotta a gitárját 1967-ben). Dundon a középiskola alatt kezdett el fényképezni, majd a New York-i Egyetem fotográfia szakát elvégezve, 24 éves korában, az akkori barátnőjével Jishouba költözött, ahol angolt tanított. Bár a barátnője csak egy évet töltött Kínában, Dundon, a terveivel ellentétben, végül jóval többet.

Közben rövid időre hazatért Kaliforniába, de mivel visszavágyott a távol-keleti országba, ezért hamarosan ismét kiköltözött, igaz, ekkor már Csangsára esett a választása. A várost a nacionalista Csang Kaj-sek, a Kuomintang vezetője 1938-ban, a második kínai–japán háború során porig égettette, hogy az még véletlenül se kerülhessen a japánok kezébe. Az újjáépült, állandóan változó Csangsa ma már egy hétmilliós metropolisz, ami a fotós szerint a Szárnyas fejvadász és Brooklyn szerelemgyermekére emlékeztet leginkább.

„Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy magamba szívjak mindent. És közben fotóztam, mindig csak fotóztam” – mondta a Time magazinnak. Az uszodában a labdákat számolva kezdett el mandarinul tanulni, majd egy italboltos és egy bártulajdonos ismerőse bevezette a helyi éjszakai életbe is, így aztán különböző szórakozóhelyeken és biliárdtermekben csiszolhatta tovább a nyelvismeretét.

Dundon közben újabb kínai embereket és vidékeket ismert meg, például egy friss diplomásokból álló temetkezési vállalatot (Kína világelső a rák miatti halálozásokban, vagyis jól menő, de szomorú üzletágról van szó, amelyben a fiatalok igyekeznek pozitívak maradni), valamint az ország talán legismertebb színésznőjét, Fan Bingbinget, akit a menedzsere kérésére – a hollywoodi befutás reményében – tanított angolul. Bingbing (aki például Blinket játszotta az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban) a világ egyik legjobban kereső színésznője, akit a Forbes tavalyi rangsorában csak Jennifer Lawrence, Scarlett Johansson és Melissa McCarthy tudott megelőzni.

Az énekesként is ismert színésznő elképesztő népszerűségét jól jelzi, hogy van olyan rajongója, aki nyolc éven keresztül végeztetett magán plasztikai műtéteket, hogy úgy nézzen ki, mint a kedvence. Miközben Dundon a színésznőt tanította, bejárta az egész országot, luxusszállodákban éjszakázott, fontos emberek társaságában vacsorázott, és olyanokkal találkozott, mint Oliver Stone vagy Jackie Chan. Természetesen ezalatt is végig nála volt a fényképezőgép.

Mint a Time-nak bevallotta, kezdetben még lenyűgözte a sztárgépezet működése és a jómód, azonban rövidesen megelégelte a kiszámíthatatlan életmódot, ezért néhány év után visszatért Kaliforniába. „Végül mindenki rájön, hogy pont azok miatt fog hazatérni, amik miatt annak idején elhagyta az otthonát” – mondta Dundon, akinek a távol töltött évek segítettek megérteni a saját gyökereit. Új perspektívával csodálkozott rá a gyerekkora helyszíneire, és a változásokra, amelyek a távolléte alatt végbementek, miközben a helyismerete és a kötődése miatt olyan rálátása volt a környezetre, amilyen egy nem idevalósi számára elképzelhetetlen lett volna. „Elmenni a dolgok könnyebbik része, sokkal nehezebb megérteni, hogy miért is jöttél vissza.” Rian Dundon Egyesült Államokban és Kínában készült képeiből válogattunk.

Ne maradjon le semmiről!