A modern népvándorlás szemtanúi

2016.09.22. 16:11
A menekültválság legsúlyosabb pillanatain és személyes történetek tucatjain vezet végig a Néprajzi Múzeumban csütörtökön nyílt World Press Photo kiállítás, és az azt kísérő tárlat, ahol a Reuters riportereinek Pulitzer-díjjal elismert munkáját lehet megnézni. Az ügynökség fotósai Görögországtól Németországig kísérték végig a menekültek útját a balkáni útvonalon, teljes képet adva a tavaly lezajlott események minden fontos helyszínéről. A nyertes sorozat képeiből válogattunk.

World Press Photo kiállítás szeptember 23-tól látogatható a Néprajzi Múzeumban.

Szabó Bernadett és Balogh László fotói a menekültválság magyar vonatkozású eseményeit örökítik meg. Nem csak ezért fontosak ezek a képek, hanem abban is segítenek, hogy jobban megértsük azokat a szituációkat, amiket a híreken keresztül csak hihetetlennek tűnő és intenzív pillanatképeken láttunk eddig.

A bővebb válogatásból megismerhetjük a tavalyi év híressé vált pillanatainak tágabb környezetét is. Jó példa a fenti fotó, ami egy félreértés miatt tévesen járta be a világsajtót, a következő képből viszont kiderül, hogy mi történt valójában a sínek mentén. Aztán, ott van Szabó Bernadett sorozata a magyar határ kerítésével küzdő menekült családról, akiket pillanatokkal később elkaptak a határőrök a közeli erdősávban.

A válság nagyságrendjéhez képest egészen emberi szintre hozzák ezek a képsorozatok a menekültek küzdelmeit, rajtuk keresztül a menekültválság láthatatlan történetei tárulnak fel. Megtudhatjuk, mi zajlott a kép előtt, vagy mi történt a szereplőkkel, ami már esetleg kimaradt a hírekből.

Ne maradjon le semmiről!

Kövesse az Indexfotót a Facebookon is!