Magyarországról jöttem, mesterségem cégére

Cégérpornó – ez a címe annak a fotósorozatnak, amelyben az egyedi, házi kivitelezésű barkácscégéreket szeretné összegyűjteni Csáki László és Vízkelety Márton. Csak az autógumiból készült figurákból kitelne egy egész könyv.

„Pár éve kezdtük figyelni a boltok és vállalkozások környékét, és kezdtük gyűjteni a helyeket, ahol valami kreatív, egyéni ötlet megjelent. Ezeket a cégéreket egyértelműen nem egy reklámtáblákat gyártó grafikai stúdió tervezte és kivitelezte” – írják az alkotók, Csáki László filmrendező és Vízkelety Márton operatőr a projekt kezdetéről.

A barkácscégéreket egyszerre jellemzi a kreativitás, az esetlegesség, a naivitás és az abszurditás is, pont ettől sok esetben figyelemfelkeltőbb egy ilyen tábla, mint egy olyan, amin egy egész kreatív csapat dolgozik heteken át.

„A meglepő formájuk és elhelyezkedésük miatt jobban megjegyezhetők a hozzájuk köthető szolgáltatások, így jobban betöltik a funkciójukat is.” Csákiék szerint egyes cégérek megjelenésükben és kivitelezésükben kortárs képzőművészeti installáció vagy akár szobor minőségűek, miközben a nagy részük a vállalkozás profiljából adódó anyagok újrahasznosításból jönnek létre, a várakozás unalmas óráiban.

Az egyedi készítésű cégérek között is egy külön egységet alkotnak az autógumiból készült figurák, erre rengeteg különböző megoldást találtunk, és azt gondolom, hogy még fogunk is. Egy másik kategória pedig az éttermi festett megállító figurák pincérei és szakácsai. 2015 januárjában kezdték gyűjteni a képeket, először a kedvencek begyűjtésével, majd az egész országban keresték a munkákat. „Nagyon izgalmas felkeresni a helyszíneket és megtalálni a legjobb nézetet a cégér bemutatására. A fotókat Vízkelety Márton operatőrrel közösen készítjük, fontos számunkra, hogy a kompozíciókban megjelenjen a tér és a cégér viszonya is, azaz a kontextus, amiben találkozunk ezekkel a tárgyakkal.”

Az alkotók szeretnének interjút is készíteni a cégérek készítőivel, a keletkezésről, az utóéletről és a népszerűségről, ezek kísérnék a képeket egyfajta képaláírásként – kiállítás vagy könyv formájában.