Néha egy kis erőszak, néha hányás a szőnyegen

Az ötven éve a csúcsra érő teddy boy mozgalomból nőtt ki az összes fontosabb brit szubkultúra, a rockertől a punkig, és ők voltak az első fiatalok, akik direkt máshogy akartak kinézni, mint a szüleik. Mi volt a frizurájuk magyar vonatkozása, és hogyan lettek ólmosbotos fiúkból nosztalgiázó rockabilly-rajongók?

Az első valódi ifjúsági szubkultúrák a negyvenes-ötvenes évek fordulóján jelentek meg Amerikában, majd kicsivel később Nagy-Britanniában is: egészen addig a tizenévesek külső megjelenése, öltözködése nem tért el nagyon a felnőttekétől, hiszen igen nagy részük 14-15 éves korától már dolgozott, és egyből át is lépett a gyerekkorból a felnőttek világába. A második világháború utáni gazdasági fellendülés viszont azt eredményezte, hogy nemcsak kitolódott ez a korhatár, de önálló fogyasztói rétegként megjelentek a tinédzserek, akik az ötvenes években egyre több jelét adták annak, hogy öntudatra ébredtek.

Ilyen jel volt az első önálló szubkultúrák megjelenése is: először a háborúból megerősödve kikerülő Amerikában, de hamar csatlakoztak hozzájuk a britek is, ahol az ötvenes évek közepére már a teddy boyoktól (és girlöktől!) volt hangos a sajtó. A teddy boyok ugyan csak pár évig uralták az utcákat, de ennyi idő alatt is olyan jelentőségre tettek szert, hogy az összes komolyabb, későbbi brit szubkultúra – rocker, mod, punk, skinhead, casual stb. A teddy boyokkal jelentek meg először az előző generációval szembeforduló fiatalok Nagy-Britanniában, és először tűntek fel a magukat másoktól külsőleg is megkülönböztető tizenévesek is. Ugyancsak a tedekhez fűződnek az első tömeges balhék, a különösebb ok nélküli nyilvános rendzavarások, és később ez lett az első, konkrét zenei stílus köré szerveződő szubkultúra is.

Közkeletű tévedés, hogy a teddy boy jelenségért is az Amerikából begyűrűző rock and roll felelt, hiszen a tedek már évekkel korábban feltűntek a londoni munkáskörnyékeken, sőt más nagyobb brit városokban is. És bár a hatvanas évek már nem a teddy boyokról szóltak, a divat többször is újra visszajött, és évtizedeken át része volt a brit ifjúsági szubkultúráknak.

A teddy boy elnevezés az Edwardian szóból jött (a Teddy vagy Ted az Edward férfinév becézett alakja), hiszen a VII. Edward király uralkodása (1901–1910) alatti férfidivatot szabták a maguk képére. Érdekes módon a korszak újrafelfedezése a londoni Saville Road úri szabóihoz vezethető vissza, akik a negyvenes évek végén az Edward korabeli eleganciát akarták visszacsempészni a lassan magához térő, de még a megszorításokat nyögő Angliába. (Ekkor még jegyre adták a főbb élelmiszereket és a benzint is.) A hosszú, bőven derék alá érő, keskeny hajtókájú zakót és szűk nadrágot tehát módosabb dandyk népszerűsítették először, és bár a munkásosztálybeli fiataloknak korábban eszükbe se nagyon jutott, hogy különösebb gondot fordítsanak a divatos öltözködésre, ekkor már megengedhettek maguknak egy kis luxust. És miután egyre többen merészkedtek át a Soho bárjaiba és mulatóiba, megpróbálták lemásolni a korábban piperkőcnek tartott, gazdagabb fiatalokat, persze a maguk eszközeivel. Pár év alatt aztán ez lett az uralkodó stílusirányzat, és színre lépett a teddy boy.

Ne maradjon le semmiről!