18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szíriai építészhallgató lett az év ügynökségi fotósa

K EPA20151105084
2016.12.26. 23:52
Egy szíriai építészhallgatót választott az év ügynökségi fotósának a Time magazin. Mohammed Badra otthagyta az egyetemet, amikor a szíriai harcok elérték az otthonát, és önkéntesnek állt a helyi vöröskeresztnél. Fotózni kezdte a mindennapokat és a háború borzalmait maga körül Dumában, ma pedig már a világ legnagyobb képügynökségeinek dolgozik, és egyike azon kevés hiteles forrásoknak, ahonnan képet kaphatunk a szíriai eseményekről.

A magazin idei választása nemcsak a bátor helytállásnak szól, hanem felhívja a figyelmet a hírügynökségek átalakuló szerepére is. Szíriában az elmúlt két-három évben már annyira eldurvult a helyzet, hogy a nyugati lapok és ügynökségek a legritkább esetben küldenek saját fotósokat az ostrom alá vett városokba, mert a folyamatos életveszély egyre kevésbé kifizetődő. Ráadásul az országba bejutó külföldi tudósítók mozgástere is egyre jobban szűkül. A Szíriába hivatalos úton érkező tudósítóknak a szíriai kormánnyal kell együttműködniük, ami kizárja, hogy a felkelők álláspontját is megismerhessék.

Amikor a hírekben a szíriai kormányerők vagy orosz bombázók támadásainak áldozatait látják, a képeket olyan civilek készítik, akik elsőként érnek a helyszínre, mert maguk is a támadások kereszttüzében élnek. Ápolók, mentősök és az őket kísérő önkéntesek fotóznak, videóznak, a képek és a jelentéseik pedig titkosított csatornákon jutnak el külföldi szervezetekhez, ahonnan azután kerülnek az újságokba, hogy sikerült meggyőződni a valóságtartalmukról.

Ilyen önkéntes Badra is, aki a harcok kezdetétől fotózza az eseményeket, képeit pedig a világ legnagyobb hírügynökségei veszik át rendszeresen. Korábban a Reutersnek dolgozott, ma pedig az EPA felbérelt munkatársa. Dumában lakik, húsz percnyi autóútra Damaszkusztól, a szíriai kormány központjától. Városában a harcok 2012-ben kezdtek igazán eldurvulni, Badra családját szétszakították a harcok, otthonukat pedig légicsapás érte. A Time-nak azt is elmesélte, hogy végig kellett néznie, ahogy a szomszédja zavarában pohárral próbálta oltani a lángoló épületet. A városban mára alig maradtak felismerhető utcák, a civil lakosság pedig elmenekült vagy kénytelen földalatti bunkerekbe húzódni az állandó támadások elől.

Badra fotói azért különlegesek, mert nem csak a bombázásokat követő véres pillanatokat ismerhetjük meg a képein keresztül, hanem a háborús mindennapokba is bepillantást engednek. Szinte hiehtetlen, hogy négy év háború után egy ilyen helyen is vannak még gyerekek, akik ráadásul reggel ugyanúgy indulnak iskolába, mintha nem eshetne bármikor bomba a lábuk elé, vagy hogy a város szélében a méhészek ugyanúgy dolgoznak, mint akárhol a világban.

Badra nem tartja magát hősnek, saját szerepét kíméletlenül egyszerűnek látja. A Time magazinnal beszélgetve például azt mondta, tudja, hogy a képei nem segítettek eddig senkin, valószínűleg nem is fogja velük megváltani a világot, de amit ma csinál, az egy napon a történelem része lesz, amiből erre a borzalomra emlékezhetünk.

Badra sokat fotóz gyerekeket. Az ENSZ becslései szerint 500 ezer gyerek élhet a 16 ostrom alatt álló szíriai nagyvárosban, nekik közvetlen és mindennapos tapasztalataik vannak a háborúról.

Ezeknek a gyerekeknek nincs jövőjük, a múltjuk pedig csak vérrel és bombázásokkal van tele, úgyhogy, amikor mosolygó gyereket látok, mindig lefotózom. Fontos pillanatok ezek, értékes képek, mert ilyenkor én is mosolygok egy kicsit.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport