Az istenek lejöttek a grundra

2017.04.30. 21:05 Módosítva: 2017-04-30 21:06:07

Megfigyelték? Mára mintha kettészakadt volna futball. Sőt, nem is csak kettészakadt, hanem mintha két teljesen más sportágat látnánk, amikor a tévében csodáljuk a világsztárokat, ügyességüket, kitartásukat és azt a miliőt, amiben a modern labdarúgást csúcsra járatják.

És emellett van az futball is, amit mi magunk sokkal jobban ismerünk, a közeli sporttelepről, a szomszédos grundról, a poros délutánokról. Amihez a focin kívül barátságok, beszélgetések kötődnek. Ha vidéken járok, és a főúton egy falusi stadion mellett megyek el, mindig megállok megnézni azt, akár zajlik meccs, akár nem. Ez az amatőr foci és az amatőr futball világa, ami sokkal inkább szól rólunk, mint a profi futball. Az amatőr futballban önmagunkat látjuk, és még azt is el tudjuk képzelni, hogy simán beférnénk abba az amatőr csapatba, ugye!?

Ha a falu szélén, a libalegelő mellett pocakos férfiak fociznak, azok mind mi vagyunk. Ebben a közegben nem néznek csúnyán az emberre, ha az oldalvonal mellől taktikai utasításokat ordít be a pályára, ki hova passzoljon, vagy ki mit csináljon a labdával. Vagy magával. Nekünk, magyaroknak ráadásul mindehhez nem is kell vidékre utaznunk, hiszen a profi magyar foci is megrekedt a két futballvilág között.

A német Christian A. Wernernek viszont az amatőr futballvilág felfedezéséhez már messzebbre kellett utaznia, a dortmundi, müncheni, hamburgi arénáktól távol, hogy megtalálja a helyet, ahol a futball legalább annyira a szurkolóké is, mint a játékosoké meg a klubtulajdonosoké, ahol a szurkolók feladata nem annyi, hogy tátott szájjal bámulják ezt a sportot, amit a rendszer haszonélvezői már szinte teljesen eltávolítottak tőlük. Ahonnan senkit nem fognak kitiltani egy kis trágárság miatt, és ahova nem kell brutális pénzt fizetni a belépőjegyért.

Németországban a profi futball sikere szinte robbanást hozott az amatőr világban. 2014-ben Németország megnyerte a futball világbajnokságot, azóta szinte minden a fociról szól. Azóta az istenek lejöttek a grundra. A Német Futball Szövetség több mint 26 ezer klubot tart nyilván, amelyek 2381 kiírásban lépnek pályára. A regisztrált focisták száma Németországban 6,6 millió, összehasonlításképpen ez a szám Magyarországon olyan 200 ezer körül van. Persze ők az MLSZ-nél regisztráltak, és a létszámba nem számítanak bele a kisályás amatőrök.

Ne maradjon le semmiről!