Egy évszázadnyi fura tekintet Budapest utcáiról

2017.05.05. 00:49
Egyedülálló tárlat nyílt a Kiscelli Múzeumban, ami összefoglalja a streetfotó évszázados magyarországi történetét. Vagy legalábbis azt, amit mi utcai fotózásnak nevezünk. A műfaj ugyanis nem egészen az utca életét megörökítő, spontán pillanatok sokaságát jelenti idehaza, hanem helyette egész más irányba fejlődött a huszadik században.

Budapesten nem termett sok Garry Winogrand, Elliott Erwitt vagy Bruce Gilden, mert az első és második világháború, '56, majd a pártállami évek közhangulata nem igazán kedvezett a szabad utcai életnek és annak még szabadabb dokumentálásának.

*Direkt írtam Budapestet, le merném fogadni ugyanis, hogy a képek 99,9 százaléka a fővárosban és azon belül is a Nagykörút vonzáskörzetében készült, mindegy, hogy 1910-et vagy 2015-öt írunk.*

A budapesti utcák emberét történelmi tragédiák sora formálta bizonytalanná a kamerás idegenekkel szemben, a tárlat alapján pedig úgy tűnhet, hogy a streetfotó Magyarországon szinte sosem a hétköznapok névtelen szereplőiről, mindig inkább nyilvános események vagy szervezett beállítások résztvevőiről szól.

A tárlat egy évszázadnyi ellentmondásos helyzetet vonultat fel, ahol az emberek furcsán néznek a körülöttük ólálkodó kamerás alakra, vagy háttal állnak a fotósnak. Az évtizedek alatt csak kevés fotós tudott igazán jól eltűnni a képeiből, az ő képeik – mint például Benkő Imre fotói  azonnal ki is ugranak a körülöttük álló képek közül, ahol még a legspontánabbnak tűnő jelenetekből is kiérződik az erős feszengés, ami mindig a fotós szokatlan jelenlétének szólt  és ami a képek alapján az egész műfajt kísérte a nyolcvanas-kilencvenes évek végéig.

Mi is bemutatunk egy rövid válogatást a tárlat anyagából, de higgyék el: a nyikorgó múzeumi padló nem várt hangulatot ad az egyébként alig néhány centis századeleji képekhez, amikor közel kell hajolni hozzájuk, hogy az apró részleteket is megvizsgáljuk rajtuk. Szóval, érdemes elmenni és megnézni a többtucatnyi képet felvonultató gyűjteményt a falra rakva is.

A kiállítás június 25-ig látogatható.