A kilátástalanság szlovák arca

A szlovák Boris Németh azt akarta megmutatni képeivel, hogy milyen a szülőföldje. A fotós ugyanis úgy érzi: Szlovákia egyre kevésbé működőképes, növekszik az idegengyűlölet, és egy kutatás szerint nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, hogy az ország lakói mennyire intoleránsak a más vallásúakkal és származásúakkal szemben. Németh főállásban egy magazinnak dolgozik, emiatt folyamatosan olyan helyekre kell mennie, ahova magától be sem tenné a lábát. Ezek az alkalmak viszont lehetőségek is a számára, hogy olyan pillanatokat örökítsen meg, amelyek szokatlan módon mutatják meg a közép-kelet-európai ország egy-egy tipikus vonását. Témái között a haragot, a félelmet és a reményvesztettséget említi.

A Szülőföld című projektjéhez több száz képet készített, amit végül 16 fotóra szűkített le. Ezek elsősorban művészi felvételek, amelyek célja, hogy a néző ne csak átfussa őket, hanem befogadja és el is gondolkodjon rajtuk. Ha szerepelnek is emberek a képeken, akkor sem a konkrét személyen van a hangsúly, hanem azon, hogy mit jelképeznek a nagy egész tekintetében.

Némethnek nem célja, hogy bebizonyítsa, milyen szörnyű hely a hazája, miként kioktatni sem áll szándékában – inkább csak különleges módon akarja felhívni a figyelmet néhány aggasztó jelenségre. A fotókat kiindulásnak tekinti, amik segíthetnek elindítsani egy pozitív folyamatot. A végső kérdése: kik és miért élhetnek békésen egymás mellett a hazájukban?

A sorozat 2016-ban harmadik lett a szlovák sajtófotó-pályázat  „Mindennapi élet” című kategóriájában.