A teremtés ideje

2017.09.06. 11:07
A Genesis fotográfiai utazás a Föld körül – expedíció, amely felfedezi azokat a hegyeket, sivatagokat és óceánokat, állatokat és népeket, amelyeket elkerültek a modern társadalom hatásai, bolygónk még érintetlen tájait és élővilágát tárva elénk.

Sebastião Salgado a brazíliiai Aimorésban született 1944-ben. Közgazdászként végzett a São Paulo-i Egyetemen, majd a Nemzetközi Kávészervezetnél helyezkedett el. Munkája kapcsán jutott el Afrikába, ahol elkezdett fotózni. Érdeklődése gyorsan a dokumentarista fotográfia felé fordult. 1973-tól a Sygma majd a Gamma ügynökségeknek dolgozott, 1979-ben a Magnum Photos vette fel tagjai közé. Innen 1994-ben kivált, hogy feleségével megalapítsa saját ügynökségét, az Amazonas Images-t. A fotózás mellett humanitárius tevékenységet is végez, ezért sokan fotóantropológusként" vagy aktivista fotósként" tekintenek rá. Az Orvosok határok nélkül szervezettel másfél évig Afrikában tevékenykedett, feleségével pedig a brazil őserdők megmentésén fáradozik.

A Műcsarnokban most látható képei egy nyolcéves projekt, a Genezis keretében készültek. Salgado azt szerette volna feltérképezni, mi az, ami a civilizáció mellett megmaradt a teremtés idejéből". Képeivel párbeszédre hív a bolygó jövőjéről, ahogy eddig projektjeivel, a Workers (Munkások, 1993) és a Migrations (Vándorlás, 2000) címen bemutatott anyagokkal is tette. Míg az első két projekt a a radikális társadalmi-gazdasági változások miatt bekövetkező emberi tragédiákat dokumentálta, a Genesisben a természetnek szentelte figyelmét. A kiállítás képei öt egységre tagolódva mutatják be a Föld Salgado szerint még érintetlen területeit.

Északi területek 



Afrika



Amazónia és Pantanal



Déli félteke



Menedékek

A kiállítást a brazil Vale cég közreműködésével Lélia Wanick Salgado szervezte. Sebastião Salgado képeit november 12-ig tekintheti meg a Műcsarnokban.