Így kell hősöket faragni

Déri Miklós a Rákóczi téri vásárcsarnok eladóiról készített fotósorozatot. Hétköznapi emberek ők, vannak köztük, akik családi hagyományt ápolva, hosszú évek óta árulnak a csarnokban, és olyanok is, akik talán idén kezdték ott az eladói munkát, de a lényeg: a fotósnak sikerült játékosan kizökkentenie a szereplőit a mindennapi rutinjukból, amikor arra kérte őket, hogy önmagukat adják egy fotóhoz. A képekein keresztül pedig egy egészen új világban nyílik meg a szebb napokat is megélt piac.

A Mindspace városfejlesztő csoport felkérésére készült sorozat jó példája annak, hogy hány rejtett történet vár bemutatásra, akár karnyújtásnyira is tőlünk, a megszokott környezetünkben. Déri Miklós például a szomszédos utcában lakik, és figyelemmel kísérte, ahogy az egykor nyüzsgő csarnok és tágabb környéke, a VIII. kerület, az évekig húzódó metróépítés és a felújítások alatt egyre inkább veszít a vonzerejéből.

A sorozat arcai viszont pillanatok alatt bejárták a netet, rendkívüli figyelmet irányítva az egyre inkább hanyagolt csarnokra. Déri Miklós karaktereiből hirtelen hétköznapi hősök válltak, pedig igazán semmit sem csináltak, csak magukat adták egy képhez.