Bevettem Londont, de a szüleim előtt szégyelltem

A St Agnes Place volt az egyik leghosszabb ideig működő londoni foglaltházas közösség, ahol 1969-től 2005-ig laktak a házfoglalók. Ez akkor nem azt jelentette, hogy ők mások lakásaiba költöztek volna be, hanem tényleg lakatlan és üresen álló épületekről volt szó, melyet a lakók újítottak fel, akik fizették a számlákat is. Idővel mégis menniük kellett, és ma már a házfoglalást tiltja a törvény az Egyesült Királyságban. Nagykép.

A házfoglalásnak (angolul squatting) Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak: egyes történészek szerint egészen a 17. századi protestáns radikálisokig, a teljes politikai és vagyoni egyenlőséget követelő diggerekig lehet visszavezetni a jelenséget. Igazán tömeges azonban csak a 20. században lett: az első nagy házfoglalási hullám a második világháború következménye volt, amikor több tízezer hontalanná lett brit költözött üresen álló katonai táborokba.

Húsz évvel később aztán már nem is volt szükség háborús pusztításra ahhoz, hogy kritikussá váljon a lakáshelyzet: erre hívta fel a figyelmet Ken Loach nagy sikerű tévéfilmje, az utcára került fiatal párról szóló Cathy Come Home is, és ekkor szerveződtek az első olyan mozgalmak, melyek üresen álló házak vagy tanácsi lakások elfoglalásával próbáltak enyhíteni a tömeges társadalmi katasztrófával fenyegető problémán. Később azonban megjelent a házfoglalók újabb hulláma is, akik már inkább meggyőződésből és lázadásból költöztek foglaltházba, így kapcsolódott össze a mozgalom a hippimozgalommal és egyéb, szélsőbalos csoportokkal.

Az egyik leghíresebb brit squat a dél-londoni Lambeth városrész Kennington nevű kerületében található St Agnes Place volt, melyben 1969-től egészen a 2005-ös lebontásáig laktak házfoglalók, évtizedekig dacolva az önkormányzattal. A lebontásra ítélt épületekbe beköltöző squatterek saját maguk javítgatták és hozták rendbe a házakat, és ellenálltak akkor is, amikor ki akarták őket lakoltatni a hatóságok.

Sőt, egy időben egy önálló lakásszövetkezet üzemeltette a lakásokat, az ott lakók rendesen fizették a közüzemi számlákat is, és még olyan közösségi projekteket is indítottak, minthogy hajléktalanokat szállásoltak el, illetve zenészek és művészek is alkothattak a házban. Sőt, mivel Bob Marley is többször előfordult a St Agnes Place-en a hetvenes években, komoly rasztafáriánus közösség is kialakult ott. De miután egy 2003-as bírósági döntés értelmében a házfoglalók nem hivatkozhattak elbirtoklásra, csak idő kérdése volt, mikor kell elhagyniuk az épületeket. Végül két évvel később került pont a St Agnes Place történetére, és a házakat azóta az önkormányzat terveinek megfelelően lebontották.

A 21. század már egyébként is a házfoglalás alkonya volt az Egyesült Királyságban, ahol folyamatosan viták és támadások kereszttüzében állt, míg végül David Cameron konzervatív kormánya 2012-ben bűncselekménynek nyilvánította a házfoglalást. 2016 májusáig 326 eljárás indult a törvénnyel összefüggésben, és 11 eset végződött letöltendő börtönbüntetéssel.