A gyerekek szenvedik meg leginkább a fejük felett indított háborúkat

2017.11.20. 20:38 Módosítva: 2017.11.20. 20:38
A gyerekek agya nem egy készen kapott rendszer, fel kell építeni. Az ember egész életét döntően meghatározza, hogy milyen benyomások érik élete első éveiben, a fogantatástól kezdve az egészen iskolai évekig. A környezeti ingerek, a figyelem, a gondoskodás és az étrend szó szerint átformálják az agyat. Megváltoznak tőlük a idegek kapcsolódásai, amik minden agyi funkciót befolyásolnak, a problémamegoldó készségtől kezdve, az érzelmek kezelésén át a társas viselkedésig.

Évtizedeken átívelő kutatások mutatták ki, hogy a szegény sorból származó, de odafigyeléssel, segítséggel nevelt gyerekek lényegesen jobban boldogultak később az életben, mint azok, akiknek volt részük felzárkóztató programokban. Ez nem csak a fejlett világban problémája, ahol a kormányok átlagosan az oktatási költségvetésnek kevesebb mint két százalékát fordítják bölcsődék és óvodák fenntartására. Sokkal súlyosabb gond az olyan országokban, ahol évek óta folyamatos konfliktusok közepén születnek gyerekek.

Szíriában hetedik évébe lépett az egész országot felforgató polgárháború, a 2015-ös menekültválság csúcspontján családok százezres menekültek a Közel-Keletről és Afrika más országaiból az évtizedek óta húzódó konfliktusok és az egyre súlyosbodó éhínségek elől, de nem kell ilyen messzire menni hosszúra nyúló háborúkért. A szomszédban, Ukrajnában 2013-ban kezdődött polgárháború a mai napig helyi villongásokban folytatódik.

Mit jelent ez a gyerekekre nézve? Gondoljanak bele, egy ma hat éves szíriai fiú például nem látott még mást a világból, csak folyamatos harcokat, összedűlő épületeket, bombázást és folyamatos nélkülözést.

Ha napi szinten követjük a híreket, akkor is mellbe vágó dolog átböngészni a gyerekjogok világnapja alkalmából az Unicef oldalát, ahol a segélyszervezet konfliktuszónákban végzett munkáján keresztül óhatatlanul azzal is szembesül, hány millió gyerek él ma megengedhetetlen körülmények között, és mit jelent ez a jövőjükre nézve.