Lopott szépség és magány a bárpult mögött

2018.10.15. 16:09
Kávéházba azért jár az ember, hogy egyedül lehessen. Ám ehhez társaság kell - fogalmazta meg annak idején Alfred Polgar bécsi író. Ez a jól hangzó gondolat most Horváth Győző képein ölt testet, aki a Kisüzem pultosaként már több éve fotózza a pult másik oldalán állókat. Azokat, akik szórakozni indultak el az éjszakába, és még ha a valóságban nincsenek is egyedül, a kép készítésének pillanatában mégis kicsit magányosan, legőszintébb pillanataikban látjuk őket. Horváth Győző kiállítása október 25-ig látható a Három Holló kávéházban.

Győző eredetileg fotós, de ezt a hivatást az utóbbi években a pultozással kombinálta össze. Ma már legalább 3500 fotó készült a szórakozóhelyen ülő, iszogató, beszélgető, csókolózó vagy a semmibe meredő emberekről, akikről már tavaly is készítettünk egy összeállítást. Aki a Facebookon vagy a Tumblren megnézi a We Can't Go Out oldalát (a cím megfejtése az egyik képen lejjebb látható), látni fogja, hogy ezeknek a képeknek semmi köze a ma divatos partyfotókhoz. Győző a tumblren kortárs költők versrészleteit illeszti a képek mellé. A szöveg csak egy szekunder tartalmat ad a képhez, kiemel egy hangulatot. Plusz haszon, hogy a képekhez passzoló sorokat nem olyan könnyű megtalálni, viszont emiatt sok verset kell elolvasni. Vannak bejáratott költői és irodalmi oldalai, amiket követ. Néha a sorok megmaradnak benne, és aztán ezek összetalálkoznak egy képpel. "Azt azért jól tudom, hogy a Facebook népének 1-2 versszaknál többet nem kell adni".   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?