Negyven év különbséggel fotóz őrületes bulikat apa és lánya

2019.03.26. 20:08 Módosítva: 2019.03.26. 20:53
Martin Wanda fotográfus és édesapja, Martin Gábor fotográfus húszas éveit és húszas éveik gigantikus bulizásait négy évtized és sok ezer kilométer választja el. Wanda napjaink Kelet-Londonjában, Gábor pedig az 1960-70-es évek Békéscsabáján fotózta a bulizó fiatalokat. Habár a két időpont és helyszín elméletben aligha lehetne távolabbi egymástól, a párba állított fényképeken néha erősen kell koncentrálni, hogy melyik készült most és melyik negyven évvel ezelőtt. A felhőtlen bulizást elemző képanyag ugyanis arról árulkodik, hogy a kikapcsolódás utáni vágy időtlen, teljesen mindegy, hogy mikor és hol készteti éjszakázásra az embert.

A páros fotóesszé ötlete Wandában merült fel, aki a kelet-londoni fiatalokban felismerte szülei vasfüggöny mögötti, lázadó generációját. „A kelet-londoni fiatalok és partik kísértetiesen emlékeztetnek – zeneileg és öltözködésben is – azokra a szubkultúrákra, aminek szüleink generációja volt aktív részese és elindítója, elégedetlenségüknek hangot adva, egyfajta lázadásként politikai rezsimek és konvenciók ellen” – mondja Wanda.

A fiatalság egyik fő motivációja mindig is ugyanaz volt: megfeledkezni néha a valóságról, levetkőzni a mindennapok küzdelmes realitását, feledni valamelyest a helytállás, a feladatok, a munka vállukra nehezedő súlyát. Szeretnének egy-egy lopott óracskára, éjszakára felhőtlenül szórakozni, inni, táncolni és szerelembe esni. Így volt és valószinűleg így is lesz ez mindig – politikai rezsimektől függetlenül.

„A ‘70-es években beindult diszkókorszak vonzotta a honi fiatalságot, hiszen a nyugati zene egy jobb, szabadabb élet szimbóluma volt, valami olyan elérhetetlen, amiről csak álmodoztunk. Képeim azon korszak lenyomatai, az akkori fiatalság életérzését próbálják rögzíteni" – mondja Martin Gábor képeivel kapcsolatban a Vice magazinban. „Megőrültünk egy-egy amerikából bekerült Levi’s vagy Lee farmerért. A 60-as évek végi középiskolánkban, ahol több mint 400 diák tanult, csupán hárman jutottak nyugati rokon révén az áhított amerikai farmerokhoz” – teszi hozzá.