18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kísérleti kapcsolat

“Egy ismerősöm megkérdezte, hogy választhattam úgy barátot magamnak, mint ahogy barátnőt választ az ember – mondja Pixy Liao, a kínai születésű fotóművész. – Moro 5 évvel fiatalabb nálam, úgy éreztem megváltozott minden amit a párkapcsolatokról gondolok, amikor megismertem. Én lettem hirtelen az a fél, akinek több a hatalma, a fennhatósága.” Pixy Liao Experimental Relationship – Kísérleti Kapcsolat című projektjében a művész saját magáról és párjáról, Mororól készít fotókat megkérdőjelezve a hagyományos nemi szerepeket egy párkapcsolatban.

Liao abban a hitben nőtt fel, hogy majd egy idősebb férfi lesz a párja, akire felnézhet, ez volt az egyetlen erőviszony amiben el tudta képzelni leendő párkapcsolatát. De ahogy megismerte Morót, minden megváltozott, átértékelte az eddigi elképzeléseit arról, hogy mit is jelent egy heteroszexuális kapcsolat, valamint a nő és a férfi szerepe.A most 38 éves fotóművész 2007-ben kezdte el a sorozatot, bár a kísérlet még nem ért véget, az első 10 év képeit 2017-ben kiadta egy albumban. Liao elmondta, hogy a sorozat együtt fejlődik a kapcsolatukkal, de nem dokumentációnak szánja. A képeken a hétköznapi élet cselekményei kapnak társadalmi kontextust, apró mozzanatok vannak úgy megkomponálva, hogy kifordítsák a hagyományos nemi szerepeket, elvárásokat. A közös étkezés, a szexualitás, a közös térben eltöltött idő, egy párkapcsolat elemei jelennek meg a képeken, mindig csak néhány részlet ad az egésznek egy új réteget. Liao képein a jazz-zenész férfi gyakran jelenik meg sebezhető, kiszolgáltatott szerepben, megfosztva a hagyományosan a férfiaknak tulajdonított hatalom képzetétől.

A fotós szerint az egész olyan mint egy csináld magad párterápia, lehetőséget ad rá, hogy egy lépés távolságból nézze a kapcsolatukat. Liao mint elismert fotós a fő kenyérkereső a családban, és a projektben is ő a főnök. Elmondása szerint Moró szinte mindenre kapható, egy-két dolgot leszámítva mindenben benne van. A közös zenei projektjükből azonban az jön át, hogy egy mókás, felszabadult párról van szó, és a képektől sem idegen a groteszk humor.

Liaonak számos kiállítása volt már a világ minden táján, képei többek között helyet kaptak a New York-i Museum of Sexben is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport