Ő az, aki miatt rákattintasz a legkomolyabb cikkeinkre is

2019.05.18. 22:10 Módosítva: 2019.05.18. 23:02
2013-ban halászta le az Index az akkor még virágkorát élő Tumblrről Szarvast, az álnév alatt alkotó, villámgyors karikatúrákat készítő szombathelyi fiatalembert, akiről, őszintén szólva, szinte senki sem tudott semmit. Ha valaki csak az oldalunkról tájékozódott, akkor még az impresszum sem segített, mert Szarvas kitakarta a saját arcát mindenféle Photoshop-ablakokkal, a nevét pedig nem írta ki. Az Impresszum 2019 közepén viszont megújult, és az Index első számú illusztrátorát is név szerint meg lehet ismerni. És most ebből a cikkből egy picit jobban: Szarvas, azaz Somogyi Péter kedvenc grafikáiból szemezgettünk az Index 20. születésnapjának alkalmából, az alkotó kommentárjaival.

Saját tapasztalatból mondom, hogy a szerkesztőségben akkor fordulunk Szarvashoz, ha meg vagyunk lőve egy címlapképpel vagy illusztrációval. Amikor a téma száraz, kevésbé érthető, nehéz egy címben összefoglalni, szerteágazó, komolyabb olvasói befektetést igényel, és nincsen benne amerikai szupersztár. Akkor jön a sokszor elhangzó mondat, hogy „majd Szarvas csinál hozzá valamit”. Most én csináltam valamit Szarvasnak, amikor leültem átbeszélni vele a képeit.

„Nagyon ritkán dolgozok újságírói tanács alapján, általában csak összezavar” – meséli nekem, és azzal folytatja, hogy sokan olyan ötletekkel jönnek hozzá, amikről az ötletgazdák el sem tudják képzelni, hogyan mutathat az egy újságban, nincsenek is tisztában azzal, hogy másnak kell lennie, mint egy poszternek a falon, vagy egy printmagazin címlapjának. Szarvas leginkább az ötlettel szokott sokat szöszölni, ha az megvan, akkor a megvalósítás már sokkal gyorsabban megy.