Gázmaszk, védőszemüveg és házi pajzs nélkül sokan el sem indulnak

2019.08.19. 19:54

Több mint két és fél hónapja kezdődtek tüntetések Hongkongban eredetileg a helyi vezetés sokat vitatott kiadatási törvénytervezete ellen, de azóta már Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását is követelik, és a tiltakozások a területen egyre növekvő kínai befolyás ellen is szólnak. A tüntetők augusztus elejére általános sztrájkot hirdettek, a hét elején pedig a hongkongi repteret bénították meg többször is, a rendőrök közbelépése után kaotikus jelenetek alakultak ki.

Vasárnapra egy kifejezetten békés tüntetést hirdettek meg, amin a szakadó eső ellenére a rendőrség hivatalos közlése szerint is 128 ezer ember vett részt. A szervezők szerint összesen 1,7 millióan mentek utcára, hogy kiálljanak a demokratikus jogaikért, és ezúttal a rendőrökkel sem alakultak ki összetűzések.

Ennek ellenére azonban rendszeresek az utcai összecsapások a tüntetések alatt tiltakozók csoportjai és a rendőrök között. Ahogy pedig a demonstrációk a rendőrök június 12-i kemény fellépése után egyre erőszakosabbá váltak, mindkét fél egymásra mutogat. Miközben a pekingi vezetés irányából egyre újabb fenyegetések érkeznek, egyelőre az a legvalószínűbb, hogy csak súlyosbodik a kialakult patthelyzet. Az eldurvuló tüntetések hátteréről és a patthelyzetről itt írtunk részletesen>>>

Mostanra rengeteg tiltakozó már teljes menetfelszerelésben indul tüntetni, a tömeg élén felsorakozóknak pedig ugyanolyan elengedhetetlen kelléke lett a gázmasz, a védősisak és -szemüveg, mint a kezdettől fontos esernyő. A tüntetők szerint ezekre szükség van, hogy ne sérüljenek meg, és ne ismerjék fel őket, a hatóságok szerint viszont olyan eszközökkel szerelkeztek fel, amikkel támadják a rendőröket. Az elmúlt hetekben a tüntetéseknél használt felszereléseket áruló boltok forgalma megkét- és háromszorozódott, azonban a hatóságok próbálják elapasztani a beszerzéseket.