Ezt inkább ne nevezzük sportéletnek

2020.12.28. 21:57
Az immár egy éve terjedő koronavírus-járvány nagy hatással volt a sportéletre is. Egyebek mellett a labdarúgó-Európa-bajnokságot és a tokiói olimpiát is egy évvel elhalasztották, versenyeket töröltek, a mérkőzéseket üres lelátók előtt rendezik. Több sportrendezvény azonban szigorú intézkedések mellett folytatódott.

Márciusban kezdtek bevezetni jelentős korlátozásokat a nemzetközi sportéletben: előbb csak mérsékelték a nézők számát, majd fokozatosan zárt kapussá tették a mérkőzéseket több sportágban.

A bizonytalanságra való tekintettel versenyeket halasztottak el: a márciusban rajtoló Formula–1-es idény júliusban indult, a háromhetes országúti kerékpáros körversenyeket őszre halasztották, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) 900 viadalt írt ki új időpontban. Az amerikai major ligák rájátszását félbeszakították, majd egy úgynevezett buborékban fejezték be, a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát is augusztusban pótolták.

Voltak olyan sportágak is, amelyek a versenyek törlése mellett döntöttek:

  • a második világháború óta először nem rendeztek tenisztornát Wimbledonban,
  • elmaradtak a 2020-as felnőtt jégkorong-világbajnokságok,
  • nem rendezték meg az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó e-sport-versenyt, a Fortnite-világbajnokságot,
  • 1945 óta először elmaradt az amerikai nemzeti betűzőverseny.

Szigorú járványügyi előírások és intézkedések mellett azonban több sportágban folytatódtak/újraindultak a versenyek. A maszkviselés és fertőtlenítés a sportban is mindennapossá vált, az üres lelátók azonban máig szokatlan látványt nyújtanak. Alábbi galériánkban bemutatjuk, hogyan alkalmazkodott a sportvilág a koronavírus-járványhoz.