18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ilyet én is tudok?

2021.10.09. 22:08
A kortárs képzőművészet kapcsán évtizedek óta felmerül a kérdés: most, hogy a technikai kereteket kitágítottuk, vajon ad-e valami mást a mai képzőművészet, mint amit mi is létre tudunk hozni. A közösségi médiát naponta mobillal készült képek százezrei árasztják el. Mit csinál másként, hogyan lát, mit ad nekünk a 21. század fotóművészete? Egyáltalán, mit jelent a fotóművészet, és honnan ismerjük fel, ha találkozunk vele?

A fenti kérdésre sokan sokféleképpen igyekeztek már válaszolni, mégsincs a kezünkben a recept. Talán nem is létezik, és lehet, hogy jobb is így. Elgondolkodni viszont mindenképp érdemes azon, hogy mit jelent nekünk – befogadóknak és alkotóknak – a kortárs fotográfia. A világ dokumentálásánál mennyiben adhat többet?


Az idei Art Marketre kilátogatva többek közt a MOME fotográfusainak képei segítenek a kérdések megválaszolásában. A most bemutatkozó hét alkotó munkáiból válogattunk.

Bede Kincső

Bede Kincső 1995-ben Romániában, Kovásznán született. Idén diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS). 2020-ban elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíját, ugyanebben az évben a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. Három színt ismerek a világon című diplomamunkáját a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képeit Hollandiában is kiállították. (A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, képei  a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is szerepelnek. 2020 szeptemberétől a TOBE Gallery képviseli.)

Cora Sun Yuting


Cora Sun Yuting 孙渝婷 (1995, Yunnan, Kína) kínai művész és fotográfus, aki jelenleg Budapesten él és dolgozik. 2021-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán. Diplomaprojektje az egyik nyertes projektje volt a Blurring the Lines 2021-es kiadásának, és a Fresh Meat Budapest Fotó Fesztivál kiállításának. (A Fresh Meat képeiből a Nagyképen mutattunk be egy válogatást.) Képeit beválogatták az Art Thread Global Design Graduated Show 2021 x Gucci, valamint a BredaPhoto International Talent Program 2020 munkái közé. Egyik projektjét online mutatták be a Work in Context – International Symposium Central European Photographyn. Művészeti gyakorlatában elsősorban az identitás témáit tárja fel az emlékek, az idő és a mindennapi élet vizualizálásával. Kitalált és valós történeteket készít a városi kultúra összefüggésében.

Hevesi-Szabó Lujza


A magyar születésű Hevesi-Szabó Lujza életében már a kezdetektől jelen volt az ambivalens érzés kelet-európai származásával kapcsolatban. A nyugati kultúrától való elszigeteltségre ráerősített az is, hogy a fővárostól 230 km-re lévő Békéscsabán nőtt fel. Rendszeresen visszajár ide – ma már külső szemlélőként – felfedezni újabb
aspektusait a vidékkel való se veled se nélküled kapcsolatának. Munkáiban érzékenyen vegyíti a klasszikus do-kumentarista stílust az intim családi környezetet ábrázoló snapshotok esztétikájával. Jelenleg fotóriporterként dolgozik Budapesten, valamint idén diplomázott a MOME mester fotográfia szakán.

Juhász Roxane Phylicia


Juhasz Roxane Münchenben született magyar családban. Mindig is vágyakozott Magyarországra míg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett mesterképzése során két évet töltött Budapesten. 2019-ben szerezte BA végzettségét grafikusként Saarbrückenben. Azután úgy döntött, hogy teljes figyelmét a fotográfiára fordítja,
amellyel az utóbbi évekből felhalmozott ötleteit és kreativitását valósította meg, valamint belső érzelmeit dolgozta fel. A mestervizsga megszerzése óta Berlinben él.

Kis-Kéry Anna

Kis-Kéry Anna (1996, Budapest) egy jelenleg Budapesten élő és alkotó fotográfus. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán 2018-ban megszerzett BA diplomáját követően, idén végzett az egyetem fotográfia mester szakán. 2020-ban részt vett a Kiscelli Múzeum Testkép – Akt a Kortárs Magyar Fotográfia című kiállításán, és Szakadatlan szépség című sorozata megjelent a párizsi Á PART magazin Isolé különkiadásában. 2021-ben Anna felvételt nyert a Fiatal Fotoművészek Stúdiójába (FFS), majd diplomasorozatának képei bemutattták az XLVI Space Nexus című online és a Pádovában megrendezett Photo Open Up fesztivál kiállításán. Jelenleg diplomamunkáját beválogatták az Art Thread – Global Design Graduate Show x Gucci 2021-es alkotásai közé, melyre október 13-ig lehet szavazni a show hivatalos weboldalán.


Anna munkáiban jelenleg a nőiség kérdéskörével, a meztelenség és az akt mai társadalmunkban betöltött sze-repével foglalkozik. Foglalkoztatják a különböző művészeti ágak (festészet-fotográfia) egymás közötti áthallásai, illetve a social media kortárs fotóművészetre gyakorolt hatásai. Látásmódját elsősorban a változatosság, és a folytonos megújulás jellemzi, ami alkotói attitűdjében is megmutatkozik.

Koczka Viola

Koczka Viola 1995-ben Szabadszálláson született. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán. Munkáit meghatározza a szegeden töltött alapképzése is, ahol üvegtervezés szakirányon végzett. Előszeretettel játszik látható, áttetsző és a láthatatlan fogalmak összemosásával különböző médiumok felhasználásával, feloldva ezzel azoknak a határait. Fotográfiai munkásságára jellemzőek az asszociációkon alapuló beállított kompozíciók. Budapesten élő és alkotó művész, jelenleg szakmai gyakorlatát tölti Párizsban.

Somorjai Balázs

Somorjai Balázs 1982-ben született Vácon. Fotográfus alapdiplomáját a Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU) szerezte, fotóriporter specializáción, mesterdiplomáját pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem(MOME) fotográfia szakán.
Kétszeres sajtófotó-díjas alkotó, munkái ugyanakkor nem a hírekben szereplőkre fókuszálnak, hanem a társadalom nem szem előtt lévő, éppen ezért alig, vagy egyáltalán nem is ismert, mégis különleges, olykor szűk rétegeit fényképezi. Képeivel nemcsak a Magyar Sajtófotó Kiállításokon, hanem a budapesti Art Market művészeti vásáron vagy éppen fotográfiai aukciókon is találkozhattak már. Előszeretettel dolgozik filmre. (Panelvilág című sorozatát a Nagyképen mutattuk be.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport