A polgárháború menekültjei elfoglalták az ókori romokat

Szíria, Sarjable régészeti lelőhely. Egy bizánci korból származó romegyüttes köré épült modern falu, melyhez Idlib városa és a török határ van a legközelebb. A falu főként sátrakból és viskókból áll, lakói pedig a szíriai polgárháború menekültjei, akik az ország északnyugati részéről érkeztek két és fél évvel ezelőtt.

A sátrakat a romok között gyűjtött kövek tartják, a ruháikat az ókori épületek maradványai közé feszített kötélen szárítják. A gyerekek iskolába nem járnak, a romok tetején játszanak. Nyaranta a forróság, a skorpiók, a kígyók és a por, télen a fagyos hideg az itt élő családok halálos ellensége. Rendes orvosi ellátásra nincs esély.

A részben az ötödik századból származó ókeresztény település és a hozzá hasonlók népszerűk Szíria-szerte a nincstelen menekülő családok körében, a romoknak ugyanis nincsenek tulajdonosaik, akik bért kérnének azért, hogy sátrukat felállíthassák. A Reuters riportjában megszólaló harmincéves Mohamad Othman is itt él, és alkalmi munkákból, például olívaszedésből tartja el magát és családját. Maarrat an-Numán melletti falujukból a közeledő frontvonal miatt kellett elmenekülniük.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg 2,8 millió menekült él Szíria északnyugati részén, közülük 1,7 millióan menekülttáborokban.