Tíz hét a pokolban, így néz ki a világ egyik legkeményebb kommandóskiképzése

Hűvös szellő érkezik a tajvani szoros felől, és megborzongat egy maroknyi tengerészgyalogost, akik egy elhagyott kikötő betonján álldogálva vacognak rövidnadrágban és vékony zubbonyukban bőrig ázva, miután a nap nagy részét a tengerben töltötték.

„Nem aluszkálunk, aranyoskáim! Vagy befejezitek a kiképzést?” – ordítja rájuk az egyik kiképzőtiszt, miközben a fiatalokat az ájulás kerülgeti, hiszen napok óta nem aludtak. Majd rájuk irányítják a tűzoltó slagot, és a jéghideg víz azonnal felébreszti és éberré teszi őket.

Ez ugyanis a belépő kurzus azoknak, akik csatlakozni akarnak az APR-hez, magyar fordításban a tajvani szárazföldi és vízi felderítő- és járőregységhez, amely méltó megfelelője az amerikai Navy SEAL vagy a brit Special Boat Service elit egységeknek. Ha kitörne a háború Kínával, akkor az APR békaemberei lennének azok, akik apró csónakjaikon a szoroson átkelve kínai területen derítenék fel az ellenséget, és informálnák feletteseiket.

A 10 hetes, embert próbáló kiképzést 31 önkéntes fiatal kezdte, de végül csak 15 fejezte be. Utolsó hetükre – ritka gesztusként – a tajvani hadsereg beengedte a Reuters stábját a hatalmas Zsuo Jing haditengerészeti bázisra. Az utolsó feladat az „út a mennyországba” nevet kapta. Ez talán az egyik legkegyetlenebb feladat, mert a katonáknak félmeztelenül, hátrakötött kézzel, hason, térden, mellen és vállon kell a 100 méteres távot teljesíteni. Igen ám, de a 100 méteres kőágy emberfejnyi sziklákkal van szép egyenesre döngölve, és ezeken kell átkínlódniuk magukat a jelölteknek.

Hat nap és öt éjjelen át a jelentkezőknek mindent el kell viselni a velük folyamatosan ordítozó kiképzőktől, kezdve a hosszú meneteléseket és a folyamatosan vízben töltött órákat. Sok időt töltenek azzal, hogy uszodákban vagy a tengerben megtanulják hosszabb-rövidebb ideig visszatartani a lélegzetüket, teljes menetfelszerelésben úszni vagy partra szállni gumicsónakból.

A képzés folyamatos a tíz hét alatt, vagyis csak hatóránként állhatnak meg egy órára, amikor ehetnek, és teletömhetik magukat egy nagy fej fokhagymával, hogy az segítse az immunrendszerüket formában tartani. Ekkor vizsgálják meg őket orvosok, mehetnek WC-re, és alhatnak. Általában alvásra már csak néhány perc marad, az is egy szál pokrócban a betonon. Akik átmentek az utolsó vizsgán is, azoknak a tajvani tengerészgyalogosok parancsnoka gratulál, ami egyben felvételt is jelent az elit egységbe.