Háború, tűzvész, félelmek és vágyak

Idén azonban teljesen megújult a pályázat. Ezúttal a világot hat régióra osztották (Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia). Ezekben a regionális zsűri választja ki először a négy kategória nyertesét, majd a 24 nyertes közül választ ki végül a World Press Photo verseny központi zsűrije minden kategóriában egy-egy, vagyis négy fődíjast. Fontos megjegyezni, hogy nem a fotós nemzetisége alapján sorolják a nevezett műveket régiókba, hanem a képek készítésének helye alapján. Minden regionális nyertes ezer eurót kap.

A versenyt alapvetően át kellett formálni, hogy bevonjunk olyan területeket is a világból, amelyek eddig alig vagy egyáltalán nem képviseltették magukat. A megújult regionális modell pedig nagyobb teret ad a sokszínűségnek, több egyedi történet tud megjelenni, aminek eredményeként tényleg olyan szervezet leszünk végül, amely teljességében tudja bemutatja az egész világot

– mondta Anna Lena Mehr, a fotópályázat igazgatója.

A pályázat kategóriái:

Egyedi fotók: 2021-ben készült képek.

Fotósorozat: Olyan 2020-ban és/vagy 2021-ben készült 3–10 darab fotó, amelyek közül legalább egyet 2021-ben kattintottak.

Hosszú távú projekt: Olyan 24–30 fotóval lehet pályázni, amelyek három különböző évben készültek, ám közülük minimum négy 2021-ben.

Szabad formátum: Ebben a kategóriában a jelentkezők élhetnek más eszközökkel és formátumokkal, úgymint dokufotók, rövid dokumentumvideók, fotókollázsok vagy multiexpozíciós megoldások. A lényeg, hogy ezek a felvételek csak 2021-ben készülhettek.