TanyaFal

Budapesten máig szép számmal találhatók üres falfelületek. A belváros megannyi épülete vár felújításra, pontosabban dekorálásra: arra, hogy egy kreatív lélek valamilyen lenyűgöző, a város imázsába beleillő képi világot varázsoljon a nagy fehérség helyére.

A több méter magas régi tűzfalakon elvétve óriásplakátok éktelenkednek; graffitik, akciósfelvágott-reklámok vagy a környékbeli autószerelők elérhetőségei „díszítik” az égig érő felületeket: a budapesti valóság részei... Oda nem illő hirdetések, holott ezek a tűzfalak akár egy – vagy több – kiállításnak is teret adhatnának.

Annak ellenére, hogy egy belvárosi séta közben még rendre tűzfalakba botlunk, a hatalmas falfelületek egyre fogynak: elfedik őket az építkezések. A „foghíjakat” beépítik, így adódott a párhuzam, hogy az eltűnőfélben lévő tűzfalakon egy letűnő világ, a tanyák képei jelenjenek meg.

A magyar tanyák nagy része már parlagon hever, az emberek nagyobb településekre vándoroltak. A magukra hagyott épületek pusztulnak, sok esetben már meg is semmisültek. A két világ sorsa – a város régi maradványai és a magukra maradt tanyavilág – ugyanazt a hangulatot árasztja. Fekete Attila Fattila TanyaFal című virtuális városképi kiállítása e két különböző, mégis párhuzamos világ mementója.

Fekete Attila kiállítása a Budapest FotóFesztivál 2022 programjaként a KisPont Galériában 2022. április 28-ig látogatható.