Üres üzenetek

2022.05.07. 21:52
A fogyasztói társadalom egykor fontos üzenethordozói, ma pedig a kultúrtájaink folyamatosan vérző sebei. A professzionális fotósoknak szervezett megmérettetésen a 145 000 nevezett sorozat közül a 10 legjobb közé választotta Radisics Milánét az idei nemzetközi zsűri.

A Sony World Photography Awardson tájkép kategóriában shortlistes képsorozat átlátszó keretbe foglalja a sajátos nyelvezetű világot, amely ezáltal zártnak és nagyon kiváltságosnak tűnik.

„Reklámhordozó. Médiamix. Óriásplakát. Óriás tábla. Gigaposzter. Extra méretű. Megaboard. 100–400m2. Forgalmas út. Frekventált hely. Autópálya. Új termék. FMCG. Útbaigazítás. Termékbevezetés. Brief, rebrief. Láthatóság. Folyamatos láthatóság. Figyelemfelkeltés. Kampány. Tender. Ügynökség. Ebből is többfajta: lead-, lokális, grafikai, PR-ügynökség. Termék, termékfotó vagy egyszerűen: packshot. Grafikai tervezés. Fotózás, 3D, majd ezek kombinációja. Büdzsé. Art director, designer, dtp-operatőr. 3D modellező. Client service, account manager. Prezentáció. Visszadobás, majd új kör. Korrektúraforduló, nem is egy, néha tizenhat. Jóváhagyás, proof aláírás. Próbanyomat, megint jóváhagyás. Cromalin, kalibrált, színhelyes. Anyagválasztás. Festés vagy nyomtatás. UV. Helyszínbejárás. Alpinisták. Árajánlat, már talán negyedik is. Engedélyezés. Földtulajdonos. Építési engedély. De előtte építészeti tervezés. Látványok, látványtervezés. Közút, önkormányzat, illetékes természetvédelmi hivatal. Megint 3D látvány. Közben zajlik a monitorozás. Médiatervezés. Mekkora a reach, a share, a CPT. Egy hónapra, egy évre vagy tovább? Saját vagy bérelni? Jogászok megindokolják. Bármit megindokolnak. Döntés. Nem dönthetünk. Kiküldés a központba, majd ott döntenek. Onnan. Piackutatás. Fókuszcsoport. Kiértékelés. Prezentálás. Külső elemző. Döntenek, majd szerződés. Földhivatal. Kivitelezés. Zártszelvény majd borítás. Fémlemez vagy OSB? Határidő? Hozzátok be! Fontos a kampány! Mindenki ezt fogja nézni. Ugye, hétvégén is haladni fogtok? Végre kész! Számlázás, jutalék és többfajta bónusz. Lefotózni. Bele a riportba. Még egyszer a negyedévbe. Monitoring. Vihar volt. Karbantartás. Újragyártás. A szerződés lejár. A termékmenedzser fluktuált. Egy év után elfelejtődik. Jön az eső, a szél, majd a rozsda. 10 év, és a lemezek a szántóra vitorláznak. Az acélszerkezet még egy darabig ellenáll. Átlátunk rajta. Mementóvá alakul. Megszokjuk, mert mindent megszokunk, de fáj.

30 évig ezt a kereket pörgettem, és volt, amikor élveztem. Ma inkább tömör képbe foglalom, ami ebből maradt” – írja Radisics Milán.