„Itt állok, másként nem tehetek” – portré a kirúgott pedagógusokról

„Nem félek, csak féltek”, „A csend nem rend”, „Itt állok, másként nem tehetek” – többek között így írták le az elmúlt időszakot azok a kirúgott pedagógusok, akiket arra kértünk: küldjék el, melyek azok az idézetek, amelyek leginkább kifejezik mindazt, amit néhány héttel a felmentésük után éreznek. Az érintett tanárokat portréfotókon mutatjuk be.

Véget ért az utolsó tanítási nap a hazai iskolákban, csütörtöktől kezdetét veszi a meghosszabbított téli szünet. A diákokra és a pedagógusokra ráfér a pihenés, rendkívüli hónapokat tudhatnak maguk mögött, szeptember 1. óta minden eddiginél több oktatásügyi tiltakozás volt az intézményekben.

A polgári engedetlenséget vállaló tanárok alig pár nappal a tanévkezdés után megkapták az első fenyegető leveleket, októberre a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát küldték el. A kiállások ennek ellenére folytatódtak, sőt talán még nagyobb elszántsággal, a történtek hatására azok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, akik korábban a háttérből figyelték az eseményeket.

November végén újabb nyolc pedagógust mentettek fel a munkavégzés alól, hatot a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból, és további egyet az Eötvös József Gimnáziumból.

Kedd este az is kiderült, hogy elbocsátásra már vidéken is volt példa. Mint írtuk, egy pécsi drámatanárnak mondtak fel szintén amiatt, mert részt vett polgári engedetlenségi akcióban. Hétről hétre egyre több pedagógus kényszerült arra, hogy otthagyja korábbi munkahelyét és vele együtt szeretett diákjait. Portré a távozó pedagógusokról.