Napi napi

Amíg ön lubickolt, ez történt a nagyvilágban

2017. augusztus 6., 19:00 Módosítva: 2017.08.07 06:31
31

Hőség melegrekordokkal és viharos véggel

Amit az ország legtöbb pontján tapasztalhatott: vasárnap kora estig kánikula volt (ekkor viszont az ország egy részére brutális erejű vihar csapott le). A melegrekord többször is megdőlt, szombat reggel a fővárosban, Lágymányos térségében csak 26,6 fokig hűlt le a levegő: így ez lett az új országos minimumrekord. A korábbi csúcsot 2012-ben Pécsen mérték, annál a 24,2 foknál az ország nagy részén melegebb. Vasárnap szintén megdőlt a napi minimumcsúcs, ezúttal Szegeden mértek 25,6 fokot (az eddigi legmelegebb augusztus 6-i hajnal 2012-ben volt, akkor 25,3 foknál nem volt hidegebb sehol).

Tovább

4774 napi napinapi

2017. május 30., 23:16 Módosítva: 2017.05.31 12:37
176
2004. május elsején, 4777 nappal ezelőtt kezdett az Indexnél dolgozni Dudás Gergely, a lapunktól hó végén távozó főszerkesztő. Első indexes cikke 4774 napja jelent meg. A legfontosabb, legérdekesebb cikkeiből válogattunk. Volt itt ennyi idő alatt Orbán-interjú, Matolcsy-portré, Gyurcsány-ügyeskedés, leisztingerezés, oroszozás, jobbanélünkmint27éve és kemény hangvételű véleménycikk egyaránt.

Orbán: Amikor elérkezik a választás, a szervezett politikai hazugsággal szemben nem tudja magát megvédeni az ország

Interjút adott az Indexnek Orbán Viktor – erre a 2010-ben kezdődött kormányzása óta nem volt példa. Igaz, előtte se nagyon: Dudás Gergely és volt kollégánk, Bogád Zoltán 2006 szeptemberében, a második elbukott parlamenti választása után beszélgetett vele. Nem sokkal voltunk az őszödi beszéd napvilágra kerülése és a budapesti utcai zavargások után, és Orbán többek között arról beszélt:

Ha összerakjuk azt, ami az elmúlt négy évben történt Magyarországon, akkor jól látható az a központilag vezényelt szándék, hogy a demokratikus kontrollt megtestesítő, a kormányzati főhatalmat ellenőrző, vagyis a demokrácia garanciáit jelentő intézményeket egyenként meggyengítsék.

És hogy még miről, ebben a cikkünkben olvashatja.

Verhetetlen a 3,60-as kenyér

Egy mai átlagbérből háromszor annyi bontott csirkére és kétszer annyi tojásra telik, mint 1978-ban – írtuk ezt 2005-ben. Míg akkor majdnem két színes tévét ért egy kereset, 27 évvel korábban 10 hónapig kellett minden fillért félrerakni egy ilyen beruházáshoz. Verhetetlen azonban 3,60-as kenyér: a '78-as árakon még több mint egy tonnát vehetett az átlagmagyar a fizetéséből, míg ma már csak a felére futja. És jobban éltünk, mint három évvel korábban. Sok érdekes statisztikát errefelé keresgéljen még.

Tovább

Itt is van a nap 8 legfontosabb híre

2015. július 2., 19:47 Módosítva: 2015.07.03 07:38
2

LÁZÁR JÁNOS MEGINT NEM LACAFACÁZOTT

Lázár János a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hosszan kitért Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos Indexnek adott nyilatkozatára is. A biztos szerint sehol nem ennyire feltűnő Európában, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal. Hamarosan kötelezettségi eljárás jöhet piaci diszkrimináció miatt. Lázár azt mondta, nem érti, kinek vagy minek hatására veszítette el a türelmét Bieńkowska, és miért „ragadtatta magát ilyen súlyos nyilatkozatra". A kormány tisztázni szeretné, hogy a biztos vagy az egész bizottság álláspontját hallottuk.

Tovább

Nincs több szennyes a Dunántúlon

2015. július 1., 19:17 Módosítva: 2015.07.02 01:24
1

A SZERB MINISZTERELNÖK ELFOGADTA A KERÍTÉST

Közös szerb-magyar kormányülést tartottak Budapesten, aminek a végén megállapodásokat írtak alá a két ország politikusai. Aleksander Vučić szerb miniszterelnök szkeptikus, hogy a határra tervezett kerítés alkalmas lesz-e a menekültek megállítására, de azt Belgrád nem tekinti Szerbia-ellenes lépésnek. Orbán Viktor szerint a menekülteket meg kell állítani, különben akár százmillióan jöhetnek. A kerítésnek nincs emberi jogi aspektusa, az pusztán határőrizeti kérdés.

UTCÁN AZ ELLENPLAKÁTOK

Megígértük, megcsináltuk. Ma kikerültek az első plakátok az országban. Ezek Felcsúton és Alcsúton vannak, a többit keressétek meg:) - ezzel a szöveggel adta hírül a Vastagbőr a Facebookon, hogy kikerültek az utcákra a kormány bevándorlóellenes plakátkampányára válaszoló ellenplakátok. Került belőle Orbán Viktor szülőfalujába, Felcsútra és Alcsútra is.

CSŐDBE MENT GÖRÖGORSZÁG

Nem fizették ki az éjfélkor lejáró tartozásukat. Az eddig elkerült következmények hosszabb távon olyan súlyosak lehetnek, hogy inkább a kormányfő is kompromisszumos üzemmódba váltott - mindenben megegyezést ajánlott a hitelezőkneke. Délelőtt még sem volt egészen tiszta, hogy pontosan minek is kellene nevezni a csődöt, mert az IMF szerint fizetési késedelemről van szó. Az EU mentőalapja ennél keményebb volt, szerinte ez bizony csőd a javából

TÜNTETNEK AZ EGÉSZSÉGÜGYIEK

A kórházak és a magyar egészségügy általános helyzete miatt tart szerdán több ezres demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. A tüntetés a belvárosi Jászai Mari térről indult, majd a résztvevők végigvonultak a Szent István körúton az Országház elé. A Parlamentnél összegyűlt tömeg miatt délután 16 óra körül a 2-es villamos forgalmát is le kellett állítani.

BEKAMERÁZZÁK A DEBRECENI MENEKÜLTTÁBORT

Debrecen városa is szerepet vállal a menekülttábor körüli rend fenntartásában – jelentette be Papp László polgármester szerdán. A tábor környékén, a Sámsoni úton egészen a Kassai útig térfigyelő kamerákat szerelnek fel. A város 15 kamerát helyez ki 15 millió forintos költséggel. A rendőrség garázdaság és önbíráskodás miatt nyomoz a hétfői zavargás után, az okozott kár a legfrissebb adatok szerint meghaladja az egymillió forintot. A rendőrök nyolc főt állítottak elő, közülük az alap konfliktusban részt vevő, magát török állampolgárnak mondó 37 éves férfit a nyomozók önbíráskodás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és előzetesbe került.

ELKAPKODTÁK A MOSÓGÉPPÉNZT A NYUGAT-DUNÁNTÚLIAK

Pár órát át működött a nagy mosógépcsere program, ugyanis azonnal elfogyott belőle a pénz. Pontosabban a Otthon melege/mosógépcsere pályázati oldalon az indulás első napján, dél körül már ki is írták , hogy "forráskimerülés miatt" leállítják a pályázatot a nyugat-dunántúli régióban.

Tovább

Történelmi döntés, kapkodó elfogadás, nyilvános sörözés

2015. június 30., 19:03 Módosítva: 2015.06.30 21:36
1

EGY HÉT MÚLVA SZAVAZUNK AZ OLIMPIÁRÓL

A Fidesz szerint kell, meglepő módon a KDNP szerint is, az MSZP szerint nem, az LMP szerint eleve délibáb, a Jobbik teljes mellszélességgel a Fidesz mögött: az olimpiáról vitáztak a parlamentben. A 33. olimpiai és 17. paralimpiai játékok 2024-es budapesti megrendezéséről szóló pályázati szándék támogatásáról július 6-án szavazhatnak majd a parlamentben.

MITŐL SÜRGŐS AZ INFOTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA?

Pénteken számoltunk be róla, hogy a kormány módosítást nyújtott be a 2011-ben elfogadott adatvédelmi és információszabadság-törvényhez. A jogvédők által jogkorlátozónak nevezett tervezet több fontosabb dologban módosítaná a közérdekű adatigénylés jelenlegi szabályait. A tervezet indoklásából nem derül ki, hogy mi volt a baj az eddigi korlátozással. Az viszont ma igen, hogy a módosítás rettentően fontos a kormányoldalnak: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte, hogy a tervezetet kivételes eljárásban, még a tavaszi ülésszak során tárgyalja a parlament, a vita már holnap elkezdődjön, és a jövő hétfői rendkívüli ülésnapon el is fogadják a módosítást.

JÖNNEK AZ ELLENPLAKÁTOK

Bár csak 3 millió forintot kért a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr a kormány bevándorlóellenes plakátjaira válaszoló ellenplakátokra, az adományozók végül ennek több mint 11-szeresét, 33,3 millió forintot utaltak. Az első 500 plakát szerdán kerül ki az utcákra, a szervezők pedig nyilvános sörözéssel ünneplik ezt meg az Ellátóházban. Az akció két héttel később, július 16-án folytatódik.

Tovább

Ez volt a hat legfontosabb hír hétfőn

2015. június 29., 19:03 Módosítva: 2015.06.29 23:03
28

ZAVARGÁS VOLT A DEBRECENI MENEKÜLTTÁBORNÁL

Elmérgesedett egy elvett és megtaposott Korán miatt kialakult konfliktus két táborlakó között: több százan kapcsolódtak be a balhéba, egy csoport kitört a táborból a Sámsomi útra, kukákat borogattak, gyújtottak fel és autókat dobáltak meg. A rendőrök gázt vetettek be, egyikük könnyebben megsérült, amikor eltalálta egy kő. Rengeteg rendőr maradt a helyszínen, hogy nehogy újrakezdődjön az egész. Végül ideiglenesen lezárták a befogadóállomást.

1945 ÓTA NEM VOLT EGYSZERRE ENNYI BAJ

A menekültkérdés a Magyarország és Európa előtt álló egyik legnagyobb kihívás, mondta Szijjártó Péter az országgyűlés hétfőn kezdődő újabb, kétnapos rendkívüli ülésén. A külügyminiszter napirend előtti felszólalásában elmondta: Európának a második világháború vége óta egyszerre ennyi gonddal nem kellett megküzdenie: a kontinensen háború zajlik, és a gazdasági problémák mellett itt van minden idők legnagyobb menekülthulláma.

Tovább

Itt van minden, ami fontos volt pénteken

2015. június 26., 19:48 Módosítva: 2015.06.27 17:15
1

ISMÉT A TERRORÉ A FŐSZEREP

Tunéziában 27, zömmel turista áldozata van egy tengerparti mészárlásnak, egy kuvaiti mecsetnél 25-en meghaltak, és lefejezett embert találtak egy franciaországi üzemnél.

KINYÍRJÁK AZ OLCSÓ UBERT 

Az Uber vagy a Wundercar alkalmazásokkal taxizni Budapesten augusztustól csak sárga autóval, és csak hatósági árszabással (450 forintos alapdíj és 280 forintos kilométerenkénti díj) lehet majd. Az Uber nem kivánta kommentálni a hírt kérdésünkre. 

CSIPAK PÉTER NEM ÚSZTA MEG

Az Index még 2011-ben írta meg, hogy 1800 nm-es "családi háza" építésekor az ismert vállalkozó 2000 nm-t lecsípett a szomszédos védett erdőből. Az ügyben indult büntetőperben most hirdettek ítéletet: Csipak egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

AZ EGÉSZ USA-BAN LEGÁLIS A MELEGHÁZASSÁG

Történelmi döntést hozott a washingtoni Legfelsőbb Bíróság: a házassághoz való alkotmányos alapjog mindenkit megillet, szexuális beállítottságtól függetlenül.

KITETTÉK NÉMET KLUBJÁBÓL A CAVANIT MEGUJJAZÓ CHILEIT

Dél-Amerikában igazán meleg a Copa América, csütörtökön Uruguayt ügyesen kiejtette a házigazda Chile, mivel az uruk legnagyobb gózsákját sikeresen kiállíttatta. Egy védő belenyúlt a fenekébe, ezért Cavani odakapott, és kiállították. A chilei Gonzalo Jara viselkedése német klubjánál, a Maiznban nem osztott maradéktalan sikert, nem is a seggbe nyúlás, hanem az utána lejátsztott színészkedés nem tetszett a csapatnak, amely átadólistára tette a játékost.

Tovább

Itt a tíz legfontosabb szerdai hírünk

2015. június 24., 19:07 Módosítva: 2015.06.25 08:17
3

TELJES A KÁOSZ A MENEKÜLT-KOMMUNIKÁCIÓBAN

Néha az az ember érzése, hogy a kormányzat különböző szintjein se tudják, mi épp a hivatalos álláspont. Felmondjuk Dublin III.-at és nem fogadunk vissza menekülteket! Nem mondjuk fel, csak nem tartjuk be! Nem mondjuk fel, be is tartjuk, csak időt kérünk! De mire is?

ÓRIÁSRAZZIA VOLT SZEGEDNÉL

Bár a kormány szerint iszonyatosan leterhelik az államigazgatást a menekültek, a rendőrség kiterjedt ellenőrzésbe kezdett a déli határon. Talán abban bíznak, így hamarabb elfogynak.

HIBÁZOTT A GRIPENT A FŰRE VEZETŐ MAGYAR TÁBORNOK

Még a harci repülőkön sem elég fékezni: ha meg akarunk állni, a gázt is el kell venni.

TOVÁBBRA IS TITOK, KI FIZETTE ORBÁN ÚTJÁT A BL-DÖNTŐRE

Orbán hű fegyverhordozója, Semjén Zsolt ma közölte, hogy a kormányfőt az UEFA elnöke hívta meg Berlinbe. Az utat szerinte nem közpénzből fizették, de hogy ki állta a cechet, azt továbbra sem tudni.

AZ USA LEHALLGATTA A FRANCIA ELNÖKÖKET

Chirac, Sarkozy és Hollande is érintett, utóbbi összehívta az ENSZ BT-t.

A TRÓNOK HARCA SZŐKE CSAJÁT AKARTA VÁMPÍRNAK A SONY

Emilia Clarke lett vona Kate Beckinsale helyettese az Underworld-franchise feltámasztásában, de az ázsiai piacokon nagyot buktak volna a filmmel, így maradt a dögös barna, testhez feszülős bőrruhában. Bővebben erre>>>

14 MILLIÓ FORINTOS BÜNTETÉST KAPOTT A TV2 AZ ÉDEN HOTEL MIATT

Emberi méltósághoz való jog, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tilalmazó rendelkezések megsértése miatt 14 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t az Éden Hotelben látott erőszakoskodó jelenet miatt. Itt folytatódik>>>

Tovább

Tájékozottnak szeretne tűnni barátai előtt, de nem az? Segítünk!

2015. június 23., 19:23 Módosítva: 2015.06.24 00:38
112

A VILÁG MÁSODIK NYERESÉGES OLIMPIÁJÁT RENDEZHETI BUDAPEST

Ehhez persze kell még pár apró dolog, például hogy Magyarország mások mellett Párizs elől elhalássza a 2024-es játékok rendezési jogát. De két dolog máris biztos: a fővárosi közgyűlés ma rábólintott az olimpiára, és egy pont ma megjelent hatástanulmány szerint az ország mintegy 2200 milliárd forintot nyerhet a dolgon.

FELFÜGGESZTJÜK A MENEKÜLTEK VISSZAFOGADÁSÁT

Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, azaz nem fogadjuk vissza a Nyugat-Európából hozzánk visszaküldött menekülteket. A Belügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak nincs kapacitása több menekült fogadására. A Die Presse szerint a magyar lépés láncreakciót indíthat el, várhatóan Olaszország is hasonló döntést hoz.

MAGYARORSZÁG NEM SZILÁRD DEMOKRÁCIA

Visszaminősítette Magyarországot a washingtoni Freedom House, Bulgáriával, Romániával, Szerbiával, Horvátországgal és Montenegróval kerültünk egy csoportba. Az Igazságügyi Minisztérium eléggé kiakadt a jelentésen.

Tovább

Ki ne hagyja a nap 11 legfontosabb hírét

2015. június 22., 19:36 Módosítva: 2015.06.23 06:46
2

DARÁZSFÉSZEKBE NYÚLT ORBÁN A PORNÓZÁSSAL

A miniszterelnök egy vasárnapi konferencián kormánya gazdaságpolitikáját a pornóhoz hasonlította: szerinte senki nem tudja pontosan, mi az, de ha látja, felismeri. Hétfő délutánra kapcsolt az MSZP: szerintük a fideszes gázlopás is olyan, mint a pornó. A politikusok többet nem pornóztak, viszont Orbán sunyinak nevezte a brókerbotrány fideszes haszonélvezőire utalgató Vona Gábort.

Tovább

Valami nem stimmelt ezen a napon

2015. június 19., 19:54 Módosítva: 2015.06.20 11:01
6

TARLÓS FÖLMEGY A MINISZTERELNÖKHÖZ

A főpolgármester a miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozása és a vizes világbajnokság kormány által kért területei miatt. Erről Tarlós István pénteki, budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt. Arról volt szó eddig - fejtette ki -, hogy lesz egy megállapodás az állam és a főváros között a BKV ügyeiben, ideértve az adósságátvállalást - mondta. Tarlós István szerint ha hinni lehet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésének, akkor az eddigi féléves megbeszélésekkel szöges ellentétben nem születik ilyen megállapodás.

TUDJUNK ÉRTELMESEN BESZÉLNI A MENEKÜLTEKRŐL

A menekültek, menedékkérők problémája tényleg komoly feladat a fejlett világnak, de egyébként elsősorban nem is nekik. Nagyon hasznos, ha tisztában vagyunk a fogalmakkal, a számokkal, folyamatokkal, ezért írtunk erről egy alapos összefoglaló cikket.  A kiszolgáltatott külföldi állampolgárok jó alanyai lesznek mindenhol a bűnbakkeresőbb politikai erőknek, hiszen nem szavazhatnak, igazából hangjukat sem tudják hallatni, de attól még jó lenne, ha az igazán erős hülyeségeket el tudnánk kerülni, például azzal, hogy alapfokon képben vagyunk a helyzettel.  

A MARKETÉ AZ USZODAARÉNA

A Market Építő Zrt. nyerte a FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró- Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezésében szükséges uszodakomplexum építésére kiírt pályázatot. A Market Zrt. 38,6 milliárd forintért tervezi, építi, és szereli a budapesti Dagály strand mellé tervezett uszodaarénát, valamint ellátja az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat a közbeszerzés.hu szerint. A Market Zrt. Garancsi István üzletember érdekeltségében van. Garancsi nemrég egy Figyelő-beli interjújában azt mondta arra a kérdésre, hogy ő-e Orbán új Simicskája, hogy semmilyen üzleti kapcsolatuk sincs.

VALAMI NEM STIMMEL A POSTAI CSOMAGOKKAL

A postai küldeményeknek csak 0,0014%-a tűnik el, vagyis átlag minden hetvenezerből egy. Olvasónkkal, Lacival azonban nehéz lenne ezt elhitetni: idén január óta 18 csomagját veszítették el. A postavállalat 16 esetben elismerte a hibáját. Az ügyet kivizsgálják, nem tartják kizártnak, hogy nem hanyagság, hanem lopássorozat van a háttérben, és abban beépített postai dolgozó is részt vesz.

Tovább

Már megint ugyanaz a nóta, mint hétfőn: majdnem elszóltuk magunkat

2015. június 17., 19:56 Módosítva: 2015.06.17 22:23
39

KERÍTÉSSEL ZÁRJUK LE A SZERB-MAGYAR HATÁRT

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére, jelentette be a kormány ülése közben Szijjártó Péter külügyminiszter. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter magas kerítéssel zárják le. A belügyminiszternek egy héten belül elő kell készítenie a határzárat. Szijjártó azt mondta: Magyarország ezzel a lépéssel semmilyen nemzetközi szerződést nem sért. Kósa Lajos reggel még tagadta, hogy kerítést emelnek.

520 MILLIÓ PLUSZ HELYETT 12 MILLIÓ MÍNUSZ

Elbukta a rekordösszegű kártérítést az állami infrastruktúrafejlesztő 2010-ben kirúgott vezére. Reményik Kálmán négyéves pereskedés után nemhogy pénzt nem kap, hanem neki kell kifizetnie a volt munkáltatója milliós perköltségeit is.  

PUCCSBAN VAN LÁZÁR JÁNOS?

Riasztó állapotban lévő államapparátusról, korrupciógyanús esetről és a pénz pazarlásáról is beszélt Lázár János azon a szekszárdi fórumon, amelyen az Együtt egyik politikusa is építészként részt vett. Berkecz Balázs ma is elárult néhány részletet a fórumról. Lázár kemény kijelentéseit eddig megerősítette a Miniszterelnökség.

Tovább

Majdnem elárultuk, ki a legnagyobb kommunista egy bizonyos közösségben

2015. június 16., 19:16 Módosítva: 2015.06.17 00:34
53

FIDESZES PLAKÁTKAMPÁNY? OKÉ!

Kisebbségben vannak a plakátrongálók és elvbarátaik – állapította meg a Századvég felmérése nyomán a Napi Gazdaság, amely címlapon állapítja meg: a baloldali szavazók józanabbak pártjaiknál. A három plakátszlogent a nagy többség támogatja, a legnagyobb, 85 százalékos a tetszési indexe ennek a kijelentésnek: "Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!"

A FIDESZES CIVILEK NEM HAGYJÁK MAGUKAT

Sajtótájékoztatót tartott kedden a Gellért szállóban a Civil Összefogás Fórum. Ez az a szervezet, ami a Békemenetet is szervezi. A mai esemény apropója az volt, hogy a CÖF ki van akadva, amiért a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus nevű cég – egy konzorciumban – megbízást kapott az Európai Bizottságtól (EB). Ezt a CÖF az EB elnökénél, Jean-Claude Junckernél kifogásolta egy levélben, amire most kaptak választ.

MIKOR MOND LE FARKAS FLÓRIÁN?

Hadházy Ákos, és Ikotity István LMP-s politikusok újabb sajtótájékoztatót tartottak ma délben a Parlamentben az Országos Roma Önkormányzat, illetve annak Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programjával kapcsolatban. Szerintük Farkas Flóriánnak most már tényleg semmi keresnivalója hivatalában. 

HA A FARKAS NEM IS MOND LE, GÖMÖRI MEGTETTE

A paralimpiai bizottság elnöke lemondott. Igaz, előtte a magának kedvező pénzügyi döntésekkel felháborította a parasportolókat, stílusával a társadalmat, majd az olimpiai bizottság elnökét, majd Lázár Jánost, a rendőrség aztán nyomozást indított a vele is kapcsolatba hozható ügyek miatt. 

A HOSSZÚ NYÁRI SZÜNET IS VESZÉLYBE KERÜLT

A nyári vakáció előbbre hozásán és lerövidítésén, de hosszabb őszi, téli és tavaszi szüneten gondolkodik az Emmi köznevelési államtitkársága, derült ki az ATV reggeli műsorában. "Azt gondolom, hogy ideje gondolkodni sok ok miatt a hosszú nyári szünidőn. De inkább fogalmazzuk meg arról az oldalról, hogy a tanítási napok számát egy picit másképp rendezni. Lehet, hogy okszerű volna" - ezt válaszolta az ATV reggeli műsorában Czuinyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arra a kérdésre, hogy nem túl hosszú-e a két és fél hónapos nyári szünidő.

DEMJÉN RÓZSI LEGALÁBB ANNYIRA ÉNEKEL AZ ÚSZÓINKÉRT, MINT ORBÁN VIKTORÉRT

A 2017-es, Magyarországon rendezett vízes világbajnokság hivatalos dala lesöpri az összes fesztiválhimnuszt, már a szám önmagában is erős, de a klipjében gyakorlatilag többet szerepel a miniszterelnök, mint az énekes, az utoljára a kilencvenes évek esküvői videóiban látott effektekről meg inkább nem is mondunk semmit.

Tovább

Kevés hiányzott ahhoz, hogy ezt a hírösszefoglalót botrányos címmel tegyük ki

2015. június 15., 19:48 Módosítva: 2015.06.16 06:02
3

OLASZORSZÁGNAK ELEGE LETT

Ha Európa nem vállal szolidaritást a menekültügy kezelésében, akkor Olaszország előáll a B-tervvel, ami fájdalmas lesz az EU-ra nézve – hogy az olasz kormányfő mit értett a B-terv alatt, azt nem részletezte, de Matteo Renzi vasárnapi szavai jól jelzik, hogy Olaszország türelme fogytán van, nem kíván egyedül megbirkózni az egyre növekvő menekültáradattal, amely Afrika partjaitól indulva a Földközi-tengeren keresztül éri el.

Tovább

Orbán Viktor teljesen hülyének néz valakit

2015. június 9., 19:31 Módosítva: 2015.06.10 00:31
22

ORBÁN SZERINT AKI BEZÁRKÓZIK, VESZTES LESZ

Magyarország nyitott és barátságos ország, ahol barátságos emberek laknak.  Nálunk örülnek a befektetőknek az emberek. Nem mindenhol mondható el, hogy ilyen nyitott és üdvözlő a szemlélet - mondta el a kormányfő az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén Budapesten . A bankárokat Orbán azzal csábítgatta, hogy az    ingatlan most nagyon jó befektetés Magyarországon, de    még mindig messze van a "valós értékétől". 

LECSAPOTT 2015 __LEGDURVÁBB__ JÚNIUSI VIHARA!

Jégeső! Autókra zuhanó fagáak! Beázó aluljárok! Részletek itt.

MEGINT NEM VOLT MEG A KÉTHARMAD

A jegybank jogköreit erősítette volna meg a Fidesz, ám a parlamentben elbukott a javaslat a kétharmados szavazáson. Az ellenzék szervezett volt, a Fidesz–KDNP-sek pedig már nincsenek elegen. El is halasztották a zárószavazást. Rogán Antal dühbe gurult, és azzal vádolta az ellenzéket, hogy megvették őket a brókerek.

DŐL A PÉNZ AZ ELLENPLAKÁTKAMPÁNYRA

„Óránként kapunk 1 millió forintot. Nem számítottunk ekkora támogatásra” – mondta az Indexnek Kovács Gergő, aki kitalálta, ellensúlyozandó a kormány gyűlöletkampányát, békítő, ironikus vagy vicces óriásplakátokat helyezne ki, mégpedig legálisan. Kedd délig már 11 millió forint volt a projekt számláján.

TÖBB TÍZEZER SZENTKIRÁLYI SZENNYEZETT 

Szemcsés, de nem káros az egészségre, a termék mangántartalmával keletkezett gond a gyártás során egy napig - közölte az ásványvizet gyártó cég. Eddig 78 ezer palack érkezett vissza a társasághoz.  A nemrég a Central European Mineral Water Holding (CEMW) többségi tulajdonába került Szentkirályi Ásványvíz Kft. visszahívást rendelt el májusban, az ásványvíz szénsavmentes és szénsavas sorozatából a 2016.04.22. és a 2016.04.23. közötti minőségmegőrzési idejű termékeket hívta vissza a kereskedelmi partnereitől esztétikai okok miatt.  

Tovább

A kormány plakátjait jobban utálják, mint a bevándorlókat

2015. június 8., 19:03 Módosítva: 2015.06.09 07:04
5

A KORMÁNY PLAKÁTJAIT JOBBAN UTÁLJÁK, MINT A BEVÁNDORLÓKAT

Hétfő reggelre szinte a teljes fővárost ellepték az átfestett és megrongált nemzeti konzultációs plakátok:

  • több csoport is járja a várost, az egyik scrabble-technikával és szürke festékkel alkot új, rendkívül vicces szöveget az eredetiből
  • egyik olvasónk a Kőbányai úton egy már megrongált plakátot felügyelő rendőrautót is lefotózott, a rendőrök, úgy tűnik, későn érkeztek
  • közben az Index egyik videójában szereplő menekültnek egy olvasónk állást ajánlott
  • Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a köztévében pedig arról beszélt, a határon felhúzott szögesdrót is jelenthet "egyfajta megoldást" a menekültáradat ellen.
nemzkonz
Fotó: Olvasónk, László

KIZÁRTÁK A JOBBIKOS NOVÁK ELŐDÖT AZ ÜLÉSRŐL

Heves volt a vita a parlamentben a kommunisták elszámoltatásáról és Biszku Béla peréről. Kövér László házelnök egy ritkán alkalmazott eszközt is bevetett Novák Előd jobbikos képviselő ellen: kitiltatta a képviselőt a parlamenti vitáról, mivel a jobbikos képviselő többször hangosan bekiabált Rétvári Bence Emmi-államtitkár felszólalása közben.

SZÉTVERIK A LÉGVÉDELMI MÚZEUMOT

Egy zsák pénzt költenek a látványosabb kiállítási darabok elköltöztetésére, holott minden szakértő szerint ennek a töredékéből lehetne helyben felújítani a gyűjteményt. Senki nem érti, miért a drága és logikátlan megoldás, de katonaságról beszélünk, a parancs az parancs, végrehajtják.

Tovább

Hány lába van a bogárnak? Számold meg, fiam!

2015. június 5., 19:13 Módosítva: 2015.06.06 09:33
1

AZ OMBUDSMAN A MISKOLCI RAZZIÁK LEÁLLÍTÁSÁRA SZÓLÍT FEL

Egy évig tartó munka elkészült a miskolci állapotokat, leginkább a legszegényebb romákat sújtó helyi intézkedéseket vizsgáló ombudsmani jelentés. Székely László szerint Miskolcon megfélemlítő hatású, indok nélküli, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki jogszabályi felhatalmazás nélkül. A jelentés azt is rögzíti, hogy a város magára hagyva, egyedül nem tudja megoldani ezeket a nagyon súlyos problémákat.

TRÓCSÁNYI ÉS SESZTÁK KERESI A LEGTÖBBET

A kormányzati pénzügyeket irányító Varga Mihály gazdasági miniszter 2014-ben csak ötödannyit keresett, mint a legtöbbet kereső kollégája, Trócsányi László. Néhány államtitkár viszont igazi szuperjövedelmet tud felmutatni, a plafon közel 300 milliós bevétel volt. Itt olvashatja, mekkora adóalap után adóznak a kormánytagok.

A ROMÁN KORMÁNYFŐT GYANÚSÍTOTTKÉNT HALLGATTÁK KI

Victor Ponta román miniszterelnököt gyanúsítottként hallgatta ki pénteken a korrupcióellenes ügyészség: eredetileg tanúnak hívták be, de gyanúsított lett. Ponta volt kampányfőnökét két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják, így került képbe volt főnöke is. 

Tovább

Mindent újra kell gondolni, mindent újra kell számolni

2015. június 3., 19:01 Módosítva: 2015.06.03 22:50
1

DÁN BALOS PLAKÁT VOLT A KORMÁNY MINTÁJA

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját! Az Index kedden megírta, hogy a fenti szöveggel a következő hetekben óriásplakátokon támogatja majd a kormány a bevándorlásellenes konzultációt. A mostani plakátnál hivatkozási alap egy, a jelenleg zajló dán választási kampányban használt plakát, amelyet a dán miniszterelnöknő, Helle Thorning-Schmidt és szociáldemokrata pártja használt áprilisban. A Szociáldemokrata Párt a miniszterelnöknő arcával plakátolta körbe Koppenhágát – a magyar kormányzati üzenettől jelentősen eltérő, de fogalmazásában hasonló – Ha Dániába jössz, dolgoznod kell!

S fb-card ARBEJDE 1 922781a

A NÉZŐPONT SZERINT A FIDESZ A MÁJUS NYERTESE

Fidesz 39 százalék, Jobbik 25 százalék, MSZP 12 százalék, DK 10 százalék. Ezek a pártok jutnának be a parlamentbe, ha most lennének a választások a Nézőpont felmérése szerint, melyet május 16–22. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készítettek. A Fidesz-közeli intézet felmérésében a Fidesz most is látványosan jobban szerepel, mint például a Tárkinál vagy az Ipsosnál.

SZOLNOKON FOLYTATÓDOTT ORBÁN RALIJA

Meglesz a négysávos összeköttetés Budapest és Szolnok között, és pontosan ugyanazon a nyomvonalon, ahol Simcska Lajosék elkezdték építeni az M4-est. Csak nem autópályaként, hanem autóútként építik meg. Mindent újra kell gondolni, újra kell számolni, mondta Orbán Viktor Szolnokon.

HÉT ÉS FÉL ÉV A GÓLYATÁBORI ERŐSZAKOLÓNAK

Első fokon 7 és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság K. Szilárdot, aki tavaly augusztusban megerőszakolt egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában. A bíróság szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, és a börtönbüntetés mellett 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett, mondta az Indexnek a Kaposvári Törvényszék sajtótitkára. Az ügy a Kaposvári Törvényszékre kerül tovább másodfokra. 

Tovább

Ezek voltak a legfontosabb hírek kedden

2015. június 2., 19:01 Módosítva: 2015.06.03 00:32
2

MAGYARUL ÜZEN A KORMÁNY A MENEKÜLTEKNEK

 Még egy hónapig lehet kitölteni a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt, az utolsó heteket megnyomja a kormány, és 333 óriásplakát dob ki az utcára azzal a szöveggel, hogy HA MAGYARORSZÁGRA JÖSSZ, NEM VEHETED EL A MAGYAROK MUNKÁJÁT.

ORBÁN A KERESZTÉNY EURÓPÁT FÉLTI

A multikulturális Európából nincs visszaút se a keresztény Európához, se a nemzeti kultúrák világához. Ezt tartja a jelenlegi bevándorláspolitika egyik legnagyobb veszélyének Orbán Viktor miniszterelnök, és ezért sürgeti már hetek óta a helyzet áttekintését és komolyan vételét. A kormányfő kedden a 85 éves, és éppen ma az intenzív osztályra szállított Helmut Kohl volt német kancellár tiszteletére szervezett nemzetközi konferencián szólalt fel a Pesti Vigadóban.

663 MILLIÁRDRÓL TÁRGYALT LÁZÁR BRÜSSZELBEN

Júniusig megegyezhetnek az Európai Bizottsággal a visszatartott pénzekről. Mindkét félnek ez az érdeke, mondta Lázár János. a Miniszterelnökséget vezető miniszter találkozott kedden az Európai Bizottság (EB) regionális politikáért felelős főigazgatójával, Walter Deffaa-val. A miniszter arról számolt be, hogy a kormány kész engedményeket tenni az Európai Unió végrehajtó testületének, hogy még idén felszabadulhasson az a nagyjából 663 milliárd forintnyi összeg, amelyet az EB a 2007-2013-as fejlesztési ciklusból korábban felfüggesztett a magyar programok hiányosságai és szabálytalanságai miatt. Lázár szerint már júniusban megegyezhetnek.  

Tovább

Itt a hétfő nyolc legfontosabb híre

2015. június 1., 20:29 Módosítva: 2015.06.02 07:30
1

TENGERI KÍGYÓ LETT A BISZKU-PERBŐL

Olyan mértékben volt megalapozatlan a 2014-es elsőfokú ítélet Biszku Béla ügyében, hogy érdemben felülvizsgálni sem lehet, az egész eljárást elölről kell kezdeni. Ezt a döntést hirdette ki hétfő reggel a Fővárosi Ítélőtábla. Biszku ügyvédje szerint benne van a levegőben, hogy hamarosan egy másik ügyben is gyanúsított lesz a védencéből.

ANNYI A NEMZETI PARKI TÖRVÉNYNEK

A földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását az AB alkotmányellenesnek nevezte, így a parlament által áprilisban elfogadott jogszabály nem hirdethető ki. A testület megállapította, hogy az államfő formai kifogásai alaposak. A törvény sarkalatos tárgyköröket érint, azokat kétharmados többséggel kellett volna elfogadni. A döntés politikai szempontból is jelentős: mivel a változást az összes ellenzéki párt ellenezte, kétharmad híján a törvény újbóli elfogadása jelenleg esélytelennek tűnik.

NAPIREND ELŐTTI KÁROMKODÁS A PARLAMENTBEN

Vona Gábor a parlamentben tisztázta, hogy a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. A 2012-es EU-s zászlóégetést viszont akkor vállalható dühkitörésnek tartja. A fideszes L. Simon László szerint Vona kaméleoni szerepet vesz fel, és nem vállalja a felelősséget, mint a Népszabadság főszerkesztője. B... meg, válaszolta neki egy képviselő.

MARKOLÓVAL ÜLDÖZTE AZ INDEXET, VÁDAT EMELTEK ELLENE

Foglalkoztatási körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt vádat emeletek a cikói hulladéktározó egyik alkalmazottja ellen, aki tavaly szeptemberben egy munkagéppel támadt az Index stábjára. Az Index Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő társaságában a tározó környezetszennyező működéséről készített videót, ezért gépkocsival behajtottunk az önkormányzati tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási cég területére. Hadházy korábban többször is megpróbált bemenni, de a telep vezetése megtagadta az engedélyt.

MICSODA GYŐZELEMMEL KEZDETT A MAGYAR U20-AS FUTBALLVÁLOGATOTT A VILÁGBAJNOKSÁGON

Magyarország 5-1-re kiütötte Észak-Korea válogatottját az új-zélandi U20-as futball-világbajnokságon. Ráadásul micsoda játékkal! Mervó Bence mesterhármast ért el, és ha nem ez a gólja lesz a vb legszebb gólja, akkor valami csodának kell történnie.

Tovább

Mi a közös Orbán Viktorban és Sepp Blatterben?

2015. május 29., 19:48 Módosítva: 2015.05.30 14:54
10

ITT A MENTOLOS ORBÁN LIGHT

A miniszterelnök a kormány öt évének értékelése alkalmából meglepően önkritikus hangot ütött meg. Hibákról beszélt, baklövésekről, már a Jobbikot tartja a vezető ellenzéki erőnek, erőpolitika helyett figyelmet ígért, és ez EU-t Magyarország családjának nevezte.

ABSZURD FORDULAT A METRÓKOCSI-TENDEREN

Információink szerint a tenderbontáskor nem kis meglepetésre az derült ki, hogy egy észt cég 30 millió euróval kevesebbért vállalná a 3-as metró kocsijainak felújítását, mint az azokat gyártó eredetileg orosz vállalat, és csak az észt ajánlat van a tervezett 62 milliárdos kereten belül. Aki a kormányban kitalálta, hogy Budapest ne új kocsikat vegyen, most tépheti a haját.

Tovább

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

2015. május 28., 19:02 Módosítva: 2015.05.29 00:43
3

A PARALIMPIAI BIZOTTSÁG FB-JA SZERINT MINDEN RENDBEN, MAJD LEMONDOTT

Nyilvánosságra hozták a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének és a testület pénzügyeit vizsgáló felügyelő bizottsági jelentést, amely szerint minden a jogszabályok szerint történt, ami nem, az sem okozott kárt. Majd váratlanul lemondott a testület.

ORBÁN VEJE NEM INDUL TÖBB KÖZBESZERZÉSEN 

Tiborcz István április 28-i hatállyal minden olyan cégét eladta, ami közbeszerzéseken indult vagy indulhatott volna. Orbán Viktor legidősebb lányának férje azért dönthetett így, mert a sajtóban nagyon sokat támadták, mert cége sorra nyerte a közbeszerzéseket, amikkel kapcsolatban már a rendőrség is nyomoz. Tiborcz a Várkert-bazár és a Bálna építőjének adta el a közbeszerzéseken jól szereplő cégét, az Elios Innovatív Zrt.-t. 

Tovább

A nap 9 legfontosabb híre

2015. május 27., 19:15 Módosítva: 2015.05.28 00:25
2

RAZZIÁVAL ÉS LETARTÓZTATÁSOKKAL KEZDŐDÖTT BLATTER FIFA-ELNÖK HATTYÚDALA

Szerdára virradóra tele lett a világsajtó azokkal a zürichi képekkel, amelyeken a FIFA elnökválasztási kongresszusra érkezett tisztségviselőket és dobozokat szállítanak el a svájci rendőrök. Az FBI már régóta nyomoz a világfutball csúcsszerveinél tapasztalható korrupció, illetve a katari és az orosz futball-vb odaítélése miatt.

1145 FŐ A MAGYAR MENEKÜLTKVÓTA

Az Európai Bizottság javaslata alapján ennyi embert kéne befogadnunk Görög- és Olaszországból, valamint az EU-n kívülről. A kormány már korábban jelezte, hogy ellenzi a kvótarendszer bevezetését.

A MŰPA MELLETT ÉPÜL AZ ÚJ KONGRESSZUSI KÖZPONT

Legalábbis így tudja a Népszabadság. A kormány csak az előkészítésre 1,8 milliárdot szán, az építészeti pályázatot a Finta Stúdió nyerte.

FRANCHISE-BA TERJESZKEDNE A SPAR

Csak egy új boltot nyit idén a növekedni kívánó Spar, a többit franchise-szerződésekkel oldanák meg. Korábban írtunk arról, hogy ha a kiskereskedelemben az olyan feltételeket büntetik szénné, amik kevésbé érintik mondjuk a CBA-t vagy Coopot, akkor a versenytársaknak arra érdemes törekedniük, hogy rájuk hasonlítsanak. Ez indokolhatja az új típusú terjeszkedést, ez lehet a Spar döntése mögött is.  

OA 1840-min resize
Fotó: SPAR Magyarország

NEM LESZ TÖBB KÉTLITERES COCA-COLA 

Nem gyárt több kétliteres palackot a Coca-Cola, és lassacskán a boltokból is elfogynak a készletek. A Coca-Cola magyarországi képviselete április végén vezette be az 1,75 literes palackokat, amelyek a már húsz éve használt kétliteres műanyagpalackokat váltják. Ez érinti a Fantát, a Sprite-ot és a Kinley-t is. Áprilistól már egyébként 2,25 literes Coca-Cola termékeket is vásárolhatunk (igaz nem mindet, és nem mindenhol), amelyek a 2,5 literes flakonokat váltják majd a nyár végétől, akkor szűnik meg ugyanis azok gyártása.

Tovább

Ez a nap 10 legfontosabb híre

2015. május 21., 22:30 Módosítva: 2015.05.22 08:34
3

ORBÁN KISEBBSÉGBE KERÜLT EP-FRAKCIÓJÁBAN

A Néppárt EP-frakciója zárt ülésen tette világossá, hogy említés szintjén sem kérnek a halálbüntetésből, amit Orbán Viktor dobott be a közbeszédbe pár hete. A retorzió is szóba került, végül megnyugodtak a kedélyek.

A magyar miniszterelnök nem népszerű a frakcióban, és sokat romlott a megítélése az elmúlt időszakban is. Többekben állítólag megérett már az elhatározás, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék a frakcióból. Ez a pletyka időről időre felmerült, azonban a Néppártnak szüksége van a 12 magyar képviselőre a szavazásoknál.

LÁZÁR JÁNOS REZSIT CSÖKKENT ÉS NEM CSAJOZIK

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszter ezekről beszélt:

  • A Főgáz manipulálta a gázórákat, a kormány most előírja, hogy minden szolgáltatónak kötelező új szabályok alapján cserélni a gázórákat. Ez újabb rezsicsökkentést jelent. 
  • 37 milliárd forintos fejlesztést terveznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél.
  • Egy állami ügynökség fogja felvásárolni azokat a területeket Miskolcon, Debrecenben és Pécsen, ahova ipari parkot terveznek.
  • Létrehoznak egy munkabizottságot, amely a külhoni magyarokkal kapcsolatos munkát hangolja össze. 80 milliárd forintot költenek összességben a határon túliakra.
  • Sőt, ő maga hozta szóba azt a pletykát, miszerint azért nem akarja elárulni, kivel és mit csinált vitatott külföldi útjain, mert csajozott. Szerinte ezt még a felesége sem hiszi el.

ROGÁN LESZ A KORMÁNYÁTALAKÍTÁS NYERTESE

Ősszel fontos változások jönnek a Miniszterelnökség és a Fidesz vezetésében. Rogán Antal lesz Orbán Viktor kabinetfőnöke, valamint átveszi az egyik Fidesz-alelnöki pozíciót is várhatóan Lázár Jánostól.

Ezzel párhuzamosan a megüresedő frakcióvezetői helyre is beindult a casint, az Indexnek Németh Szilárd és Kósa Lajos mellett Tuzson Bencét említették esélyesként.

ELHAPPOLTÁK A SZLOVÁKOK A TATA GYÁRÁT 

Szlovákiát vagy Lengyelországot választhatta az indiai Tata cég Szombathely vagy Debrecen helyett, hogy felépítse az autógyárát, legalábbis így értesült több szlovák hírportál is. A szlovák Trend.sk gazdasági weblap szerint a cég ezen a héten hozta meg döntését. Korábban, márciusban a Hospodarské Noviny írta meg, hogy a négy visegrádi ország van versenyben a Jaguar Land Rover autógyártó beruházásáért. A ma már az indiai Tata Motorshoz tartozó, eredetileg brit luxusautógyár befektetéséért márciusban még a cseheket és a magyarokat is az esélyesek között emlegették.

ORBÁNTÓL KÉRNEK SEGÍTSÉGET A KUN-MEDIÁTOR KÁROSULTJAI

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak a Kun-Mediátor károsultjai, amelyben a pénzmosás elleni szabályok betartatását, a hatósági felelősségvállalás erősítését és áttekinthetőbb, valóban hiteles cégnyilvántartás létrehozását kérik. Na meg Questor-szerű kártérítést. A levelet Dobrossy István, a Kun-Mediátor károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd és Balog Zoltán, a károsultak önszervező csoportjának vezetője ma át is adta a Miniszterelnökség munkatársának a Parlament előtt.

ELŐZETESBEN A HUNGÁRIA OPERATÍV IGAZGATÓJA 

Előzetes letartóztatásba került az Hungária Értékpapír Zrt. volt operatív igazgatója.  A gyanúsítottat, aki 2001 és 2011 között volt a brókerbotrányok legkisebb szereplőjének operatív vezetője, három rendbeli jelentős értékű sikkasztással vádolják, amiért, Százhalombatta városának 2,2 milliárd, Fót városának 1 milliárd, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (Tig) pedig 600 millió forintját sikkasztotta el. Egész pontosan úgy, hogy azok engedélye nélkül fektette be vagyonukat, pontosabban ahelyett, hogy a megbízásnak megfelelően kincstárjegyeket vett volna a pénzből, a Hungária érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire költötte azt. 

Tovább

Itt a nap 6 legfontosabb híre

2015. május 20., 19:31 Módosítva: 2015.05.21 00:25
2

MINDEN, AMIT TUDNI LEHET A GRIPEN-BALESETRŐL

A hivatalos vizsgálat előtt nem nagyon fognak kiderülni pontos részletek arról, miért szenvedett balesetet a magyar légierő egy Gripen gépe tegnap a csehországi Čáslav repülőterén. Amit tudtunk, megválaszoltunk a legfontosabb kérdésekből.

Tovább

Ez volt a nap 8 legfontosabb híre

2015. május 19., 20:05 Módosítva: 2015.05.20 01:08
89

1. BALESET ÉRT EGY MAGYAR GRIPENT CSEHORSZÁGBAN

Túlfutott a kifutópályán a magyar honvédség egyik Gripen vadászgépe a csehországi Čáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak. A Honvédelmi Minisztérium szerint a két pilóta jól van, személyi sérülés nem történt. A repteret lezárták, vizsgálják, mi okozta a balesetet. Úgy tudjuk, két Gripen vadászgép gyakorlatozott Csehországban.

Az egyik kétüléses gép zuhant le – állítólag technikai problémák miatt. A magyar légierőnek 14 darab JAS-39-es Gripen gépe van, ebből kettő olyan kétüléses gép, amelyikből az egyiket most baleset érte.

2. MÁR BIZTOS AZ UKRÁN ÁLLAMCSŐD

Lényegében elérkezett az ukrán államcsőd ideje, de ezt kifejezetten higgadtan és rendezetten szeretné véghezvinni az ország. Az ukrán pénzügyminisztérium abban reménykedik, hogy "jó szándékú együttműködés" lehet majd a nemzetközi hitelezőkkel és hamar megállapodásra jutnak. 

Azt ugyanakkor egészen konkrétan kinyilvánították, hogy az adósságátstrukturálásnak, ami technikailag csődöt jelent, egyszerre kell majd a lejáratok kiterjesztéséről, illetve a kötvények névértékének és kuponkifizetéseinek a csökkentéséről szólnia. Ha nem lesz megállapodás ezekről, akkor teljesen fel fogják függeszteni a kereskedelmi hitelezőknek járó kifizetéseket.

3. Mindenki küldjön energiát a miniszterelnöknek ezekben a nehéz időkben! Extra Napirajz csak a Napinapi olvasóinak!
Tovább

Itt a nap hét legfontosabb híre

2015. május 15., 19:12 Módosítva: 2015.05.16 08:02
2

ÓRIÁSMECSET ÉPÜLHET KŐBÁNYÁN

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy áprilisban a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, ami egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be. A terv nem kamu. A török nagykövetség nem kívánta kommentelni az értesülést, Kovács Róbert kőbányai polgármester az Indexnek viszont elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték.

mecset

MÉGSEM VAGYUNK A RÉGIÓ SZUPERSZTÁRJAI A NÖVEKEDÉSBEN

Kijött a maradék régiós GDP-adat, ami szerint egyáltalán nem is állunk olyan jól a többiekhez képest. Egészen pontosan a dobogóról is leszorultunk a csehek és a lengyelek jelentős előzésével. A lengyel gazdaság szezonális igazítva 3,4 százalékot nőtt az előző év első negyedévéhez képest, ami  simán veri a magyar adatot. Ennél is durvábban nőttek a csehek, akik mindenkit meglepve 3,9 százalékot nőttek. 

 

LETETTÉK AZ ALAPKÖVET A DAGÁLYBAN

„Bolond világban élünk, nem könnyű jól nevelni a fiatal nemzedéket” – mondta Orbán Viktor a Dagály-fürdő területén, ahol pénteken tették le a 2017-es vizes világbajnokságra épülő uszodaegyüttesalapkövé. Budapest tiszta, rendezett, rohamosan fejlődő történelmi város, ami most arra készül, hogy a sport történelemkönyvébe is beleírja magát – kommentálta a miniszterelnök a további uszodafelújítási terveket.

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRA MENNE AZ OTP A QUAESTOR-KÁRPÓTLÁS MIATT

A Quaestor kártalanítási törvény és Quaestor Kártalanítási Alap miatt az OTP már beadta a keresetét a bírósághoz a fiktív kötvényekkel kapcsolatban és a bank tervezi, hogy az alkotmánybírósághoz fordul. Az OTP-nek az nem tetszik, hogy a Buda-Cashtől és a Hungáriától eltérően a kormány a Quaestornál valamiért szinte teljes kártalanítást rendelt el a többi iparági szereplő pénzéből. Korábban a Keler vezetője és Bankszövetség is felszólalt a quaestorosok kiemelt kárpótlása ellen.

MÉG NINCS ÍTÉLET A BISZKU-PERBEN

Már nem kell nagyon soká az ítélőtáblára járnia Biszkunak, az egykori belügyminiszter másodfokú büntetőpere a végéhez közeledik. Pénteken a védőbeszéd napja volt, legközelebb, június 1-jén már ítélethirdetés lesz. A negyven perces védőbeszéd már nem nagyon foglalkozott a „politikai hecckampánnyal”, ahogy az ügyvéd az utóbbi pár év Biszku körüli történéseit korábban nevezte. Magyar Gábor most főleg az elsőfokú ítéletről beszélt: szerinte „kiábrándító”, ami végül a 4222 oldalnyi nyomozati anyag után megszületett.

Tovább

A nagylelkű focista sztorija a nap csalódása

2015. május 14., 19:09 Módosítva: 2015.07.02 15:02
30

LÁZÁR HIDAT ÍGÉRT A DUNÁRA

Kalocsánál új hidat épít a kormány a Dunán, hogy a Bács-Kiskun megye felől érkezők részt tudjanak venni hatékonyan a paksi atomerőmű építésében, jelentette be Lázár János a Kormányinfo-tájékoztatón. Paks 2 új vezetője Bán Tamás lett. Létrehozzák a Kincstári Jogügyi Igazgatóságot, ahol az állam ügyvédei fognak dolgozni. Emelik a falusi polgármesterek bérét, pontosabban bérkiegészítést kapnak a kistelepülési vezetők. Az állami társaságoknak és az önkormányzatoknak megtiltják a kufárkodást a közpénzzel, csak állampapírba fektethetnek és csak a Magyar Államkincstárban.

A SZÁZADVÉGTŐL LONDONBA

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője lesz Habony Árpád új londoni vállalkozásának egyik ügyvezető igazgatója. A Danube Business Consulting Ltd. politikai tanácsadócéget Habony Arthur L. Finkelsteinnel alapította.

PUTYINISTA HÚZ KI MINKET A BAJBÓL WASHINGTONBAN. VAGY NEM

Akcióba lépett a Miniszterelnökség és a Századvég által nemrég szerződtetett washingtoni lobbista, aki egy olyan kongresszusi meghallgatáson akarja kimagyaráztatni Magyarországot többek között a Putyin-barátságból, melyet Vlagyimir Putyin évtizedes rajongója, Washington egyetlen igazi putyinistája hívott össze. Egy 1,4 milliárdos szerződés a háttérben, az előtérben pedig pia, playboyok, bazi nagy fegyverek és két furcsa fehér csík. Jó szórakozást!

PÉNZT ADNI MISKOLC ELHAGYÁSÁÉRT? TÖRVÉNYTELEN

A nyomortelep-felszámolási akció részeként a városi önkormányzat a szociális bérlakásuk elhagyását vállaló, egyébként rendesen fizető embereknek járó 1,5-2 millió forint kifizetését ahhoz kötötte, hogy elköltözzenek Miskolcról, és legalább öt évig vissza se jöjjenek. A kormányhivatal után most a Kúria is törvénysértőnek találta a rendelkezést, és megsemmisítette. Eddig csak egyetlen olyan családról tudni, amely ilyen feltételekkel költözött el Miskolcról.

LEMONDOTT MURÁNYI MARCELL

Murányi még márciusban ütött el egy biciklist, majd elmulasztott segítséget nyújtani. Amikor tegnap ezzel szembesítette a sajtó, azt mondta, hogy az ügy mélységesen megrendítette és szeretné kifejezni együttérzését a baleset sérültjének. Mára kiderült, hogy a sérült áprilisban, 28 nappal a baleset után kómába esett, majd meghalt. Murányi a férfi halála miatt mondott le.

Tovább

Ez volt a nap legfontosabb 9 híre

2015. május 13., 19:35 Módosítva: 2015.05.13 22:47
28

JÓ HÍR, HOGY CSÖKKENTIK A MAGYAR FUTBALLKLUBOK LÉTSZÁMÁT AZ NB I.-BEN

Csányi Sándor MLSZ-elnök szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a következő évek programját. Már jövőre, de legkésőbb 2016-ban a jelenlegi 16-ról 12 csapatossá válik az első osztály. Öt mostani NB I.-es csapat nem is kapott licencet, de még kaphatnak. Megszűnik a Ligakupa is.

307

Ennyi menekültet kellene befogadnia Magyarországnak 2016 végéig. Az EU-s tagállamoknak szolidaritást kell vállalniuk egymással szemben. Úgy kell irányítani az Európába érkező menekülteket, hogy minden tagállam a gazdasági erejéhez mérten vegye ki a részét a letelepítésükből. Orbán Viktor ezt a tervet nevezte őrültségnek.

2018-BAN LESZ PROGRAMJA A FIDESZNEK

Ma már nem tartják olyan jó ötletnek, hogy az országgyűlési választás óta csak egy egyszavas programja volt a kormánypártnak. Őszre elkészül egy új, írásos anyag, amelyben az adócsökkentésre és a bevándorlóellenességre építik a párt jövőjét.

MSZP-S KÉRDÉSRŐL NÉPSZAVAZHATUNK

Két népszavazási kérdést is benyújtott az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban. A vasárnap dolgozók 200 százalékos bérpótlékjáról lehet szavazni, a másik, fontosabb kérdésben váratlan ellenfele van az MSZP-nek: a munkáspárti Thürmer Gyula.

Tovább

Itt a nap 12 legfontosabb híre

2015. május 12., 20:21 Módosítva: 2015.05.13 00:11
2

SÚLYOS UTÓRENGÉS NEPÁLBAN

A két héttel ezelőtti, hétezernél is több halálos áldozatot követelő földrengés után egy 7,3-as utórengés negyvenkét halottat és ezernél több sebesültet hagyott maga után.

2016 LEHET A BRIT KILÉPÉS ÉVE AZ EU-BÓL?

Gyorsabban jön el az, amit mindenki csak blöffnek gondol: David Cameron már 2016-ban meg akarja szavaztatni a briteket az EU-ból való kilépésről. Brit források szerint a váratlanul nagy többségre szert tett konzervatívok azért siettetik a referendumot, hogy „ne akadjon össze” a 2017-ben esedékes németországi és franciaországi választásokkal.

VISSZAFIZETTE AZ ÁLLAMI PÉNZBŐL KIFIZETETT VÉGTÖRLESZTÉSÉT A PARALIMPIAI ELNÖK

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ingatlanának végtörlesztését Deutsch Tamás alelnök javaslatára az állam fizette. A botrány miatt a Magyar Olimpiai Bizottság éves közgyűlésén is szóba került a történet, és ezzel egyidőben Gömöri sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszafizette a pénzt.

KIM DZSONGUN, KIM DZSONGUN, MIT TETTÉL MÁR MEGINT?

A CNN-nek nyilatkozott egy magas rangú észak-koreai disszidens, aki szerint Kim Dzsongun tavaly megmérgeztette saját nagynénjét. Kim Gjonghi meggyilkolásáról csak a pártvezető személyes testőrsége, a 974-es Egység tudott, de mára az eset kiszivárgott a felsőbb pártvezetés köreibe is. A nő meggyilkolására Kim azután adott parancsot, hogy az többször is kirohant férje, Csang Szongthek koncepciós pere és halálos ítélete miatt.

Tovább