Fizetünk a rezsicsökkentésért

2013.05.31. 18:59
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

SOKKAL KEVESEBB A BERUHÁZÁS MAGYARORSZÁGON

Itt a hatalmas pofon a rezsicsökkentésért – a nemzetgazdasági beruházások az idei első negyedévben éves összevetésben 8,7 százalékkal, negyedéves összevetésben 3,8 százalékkal estek vissza – közölte a KSH pénteken. Az energiaipar beruházásainak volumene 30,5 százalékkal volt kevesebb az idei első negyedévben, a drasztikus visszaesés a rezsicsökkentésre és az energiaszektort sújtó egyéb terhekkel magyarázható.

MOST AZ EMMIT AKARTA ELFOGLALNI A HAHA

Hallgatói hálózatosok hatoltak be az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületébe, hogy tüntessenek a kormány oktatáspolitikája és az oktatásban uralkodó állapotok ellen. A tüntető diákoknak Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár kabinetfőnöke tárgyalást ajánlott, így két órával a foglalás után az épületet elhagyták. A szerdai egyeztetésen Hoffmann Rózsa államtitkár is részt vesz.

VÁDEMELÉSI JAVASLAT A VELENCEI-TÓ KAPUJA ÜGYÉBEN

A rendőrség szerint milliárdos kár keletkezett a velencei presztízsberuházás miatt. 2011 nyarára kellett volna befejezni a Velencei-tó kapuját, de a mai napig is csak egy betontorzó áll a parton, miután fákat vágtak ki és egy jól működő szabadstrandot szüntettek meg. A 2,26 milliárdos befejezésére jelenleg nincs sok remény. Korábbi helyszíni riportjainkat itt (2011) és itt (2012) olvashatják.

CAF, SIEMENS, ŠKODA TRANSPORTATION, STADLER

A tíz érdeklődőből ez a négy maradt versenyben a fővárosi villamostenderen. A BKK az 1-es, 3-as, 19-es és 61-es vonalakra vásárolna, jórészt uniós forrásokból, 37 darab villamost 35,7 milliárd forintból. A nagy nevek közül kiesett a francia Alstom, az olasz AnsaldoBreda, és a kanadai Bombardier. A versenyben maradottak között a végleges sorrend 2-3 hét múlva alakul ki.

HIVATALOS: ERŐSS ZSOLT ÉS KISS PÉTER A HEGYEN MARAD

„Kirendeltségünk mindent megtett, hogy visszahozzuk a holttesteket. De nem tudjuk tovább folytatni a mentőakciót, mert megkezdődött a hóolvadás" - jelentette be Minga Sherpa, az SSTA vezetője, így nem keresik tovább a múlt héten eltűnt magyar hegymászókat a Kancsendzöngán. A 45 éves Erőss és 27 éves társa, Kiss továbbá a dél-koreai Namsoo Park, valamint a két nepáli serpa akkor vesztette életét, amikor az India és Nepál határán magasodó 8586 méteres Kancsendzönga csúcsának meghódítása után visszafelé indultak a 7400 méteren lévő táborba.

KISBOLYGÓ HÚZ EL MELLETTÜNK, HOLDJA IS VAN

Magyar idő szerint péntek éjjel 11 órakor kisbolygó suhan el a Földtől alig 5,8 millió kilométerre. A 2,7 kilométer széles szikladarab nem veszélyes, viszont jó alkalmat ad a rádiócsillagászoknak arra, hogy megfigyeljék őt. A NASA kaliforniai laborjában sikerült speciális felvételeket készíteni az akkor 6 millió kilométerre, lévő szikláról, így derült ki, hogy a kisbolygónak saját holdja is van, egy hatszáz méter átmérőjű, kisebb aszteroida. Ez nem egyedülálló jelenség, a nagyobb Föld-közeli aszteroidák 16 százaléka kettős vagy hármas rendszer.

MINDENNÉL KÖZELIBB KÉPEK EGY MOLEKULÁRÓL, ÉPPEN ÚGY NÉZ KI, MINT A TANKÖNYVI ÁBRÁK

A Berkeley Egyetem vegyészei és fizikusai egy atomerő-mikroszkóppal minden korábbinál közelibb és részletesebb fényképet készítettek a C26H14 molekuláról, ami a kémiai kötések szintjén mutatja meg, hogyan néz ki a méternél egymilliárdszor kisebb molekula. Éppen úgy, ahogy azt az iskolában az egyszerűsített, vonalakból álló ábrán is ábrázoltuk. A most kidolgozott technológia segítségével a kémiai kísérleteket jobban lehet majd finomhangolni, és több nanotechnológiai kutatást is katalizálhat.

Az atomerő-mikroszkóp (fekete-fehér, középen) felvétele összehasonlítva a pásztázó alagútmikroszkóp (felül) képével, illetve a molekulák felépítését ábrázoló, klasszikus diagrammal.
Az atomerő-mikroszkóp (fekete-fehér, középen) felvétele összehasonlítva a pásztázó alagútmikroszkóp (felül) képével, illetve a molekulák felépítését ábrázoló, klasszikus diagrammal.
Fotó: UC Berkeley

MEGINT A KÖLTSÉGVETÉSI TARTALÉKHOZ NYÚL A KORMÁNY

A kormány újabb 600 millió forint átcsoportosításáról döntött a költségvetési tartalékból, 300 milliót a VI. kerületi önkormányzat kap. Döntöttek arról is, hogy az állami Ludovika-beruházás kiemelt helyett nagyprojektént, 100 százalékban uniós forrásból valósuljon meg

BÓNUSZ: ORBÁN VIKTOR SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPELTE AZ ORSZÁG

Május 31-én lett 50 éves a miniszterelnök, az Index különszámot szentelt az eseménynek. Politikai ellenfelei köszöntését és az ifjú Orbán részben sosem látott nyilatkozatait itt nézheti meg, ha pedig a teljes összeállítást végigkattintja, nemcsak az alábbi kép tárul fel, egy további meglepetésre is számíthat. Az online képművészet mesterének alkotása is tele van rejtett gyöngyszemekkel, bogarásszon szorgosan.

4329296 1c148a2f9ad7b353170035ecba150ffb o
Fotó: Szarvas