no

Már az ENSZ-nek sem tetszik az Alaptörvény

2013.06.18. 19:10 Módosítva: 2013.06.18. 19:10
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

VISSZAVONATNÁ AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁST AZ ENSZ FŐBIZTOSA

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság után új szereplővel bővült az Alaptörvény negyedik módosításáról szóló intézményi vita külföldi résztvevőinek köre. Navi Pillay emberi jogi főbiztos a módosítás visszavonását sürgette, mivel sérült a bíróságok függetlensége és a fékek és ellensúlyok rendszere, az az alkotmánymódosítás egésze pedig visszalépést jelent az emberi jogok védelme terén.

PUTYIN EGYEDÜL MARADHAT A G8-ON

Oroszország elszigetelődhet Szíriával kapcsolatos álláspontja miatt: a többi ország támogatná a rezsim ellen küzdő ellenzéket, Moszkva azonban ezt mereven ellenzi. Így előfordulhat, hogy Moszkva nem írja alá a záródokumentumot, ami példátlan lenne. Közben minden idők legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása körvonalazódik az USA és az EU között.

BEPERELHETIK AZ ARTISJUST

Elég zavaros a magyarországi jogdíjpiac, ember legyen a talpán, aki megérti, hogy miért kell üresen álló szállodai szobák után is pont úgy fizeti, mint a vendéggel teli után. Van olyan étterem az országban, ahol a fizetendő jogdíj mértéke meghaladja a havi gázszámlát is, ez pedig nonszensz, rezsicsökkentés ide vagy oda. Egy cég, a Universal egy volt partnere igyekszik rést ütni a jogdíjbástyán, egyelőre kevés sikerrel.

AUSZTRÁLIA, DÉL-KOREA ÉS IRÁN IS KIJUTOTT A JÖVŐ ÉVI FUTBALL-VB-RE

Japán után újabb válogatott kvalifikálta magát a 2014-es futball-vb-re Brazíliába. Az ázsiai zóna utolsó fordulójában az ausztrálok a már kiesett Irakkal játszottak, és nyertek. A gólra a nyolcvanezer nézőnek a 83. percig kellett várnia, végül a 30 éves Joshua Kennedy 8 méterről bólintott a kapuba. A zónából ma még Dél-Korea és Irán jutott ki Brazíliába.

3 MILLIÓ KELL A CÉGALAPÍTÁSHOZ

Ez durva drágulást jelent. Az új Polgári Törvénykönyv újra hárommillió forintra emeli majd a kft-k alapításához szükséges minimális törzstőkét, a szigorítás mégis felemás. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a kft-k működését már azt megelőzően, hogy az alapítók ténylegesen befizettek volna 3 millió forintnyi hozzájárulást a társaságnak.

TERHES BRIT NŐT BÁNTALMAZOTT A VILLAMOSVEZETŐ

A nő megszokásból jobbra nézett, de a Combino balról érkezett. Még pont vissza tudott lépni, a villamos megállt, majd a vezető leszállt, kurvaanyázott és megütötte. A nő elesett, és kórházban kötött ki. Megúszta, továbbra is szereti Magyarországot, de az eset sokkolta.

KIS HÍJÁN MEGHALT EGY BOKSZOLÓ, A MAGYAR BÍRÓ KÖZBELÉPETT

A Frida Wallberg–Diana Prazak női nagypehelysúlyú WBC vb-címmérkőzés nyolcadik menetében az addig hátrányban lévő Prazak hirtelen feltámadt és kétszer padlóztatta a svédet, akinek bevérzett az agya. A mérkőzést vezető Flórián Béla időben megállította a küzdelmet. Wallberg a meccs után a sarokban összeomlott, kórházba szállították, műteni kellett, néhány napig mesterséges kómában tartották, és gyógyszerekkel kezelték. Azóta felébredt, szerencsére jól van, de nagyon fáradtnak érzi magát.

Prazak kiütötte a Wallenberget

NAGYOT EMELKEDTEK A BÉREK

Éves összehasonlításban 4,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek az idei első negyedévben, de ez főként a rohamosan visszaeső inflációnak, és kisebb mértékben a lassan emelkedő bruttó béreknek köszönhető. Az átlag nettó 148 500, az átlagos bruttó 228 000 forint.

FERTŐZÖTT SZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZETT A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁSRA

Három napig vitatkoztak az orosz Roszkozmosz és az amerikai NASA szakértői, hogy az űrállomásra szombaton dokkolt Albert Einstein teherűrhajóval mihez kezdjenek. Felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy a rakomány baktériummal vagy gombával fertőződött meg. Végül kinyitották az átjárót, és elkezdték tisztítani a teherhajó levegőjét.

IBÉRIA NEKIMEGY ÉSZAK-AMERIKÁNAK

Aktivizálódott a Portugália partjainál lévő törésvonal, ahol a földkéreg kőzetlemezei feszülnek egymásnak. A Monash Egyetem munkatársai szerint a régióban fokozódik a tektonikus tevékenység, és az Ibériai-félsziget végül nekimegy majd Észak-Amerikának. De erre még jó sokat kell várni, számításaik alapján ez 220 millió év múlva fog bekövetkezni.

ÁLL A BÁL RIÓBAN