Szomorú vasárnap után bús hétfő

2013.06.24. 19:41
Ha egész nap dolgozott, gyerekre vigyázott, főzött, ivott, aludt. Ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét: ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

IDE VEZET A TÚL SOK UNGABUNGA: HÉT ÉV BERLUSCONINAK

Az ügyészség csak hatot kért, de hét évet kapott a volt olasz kormányfőt kiskorúval folytatott szexuális viszony és hivatali visszaélés miatt ítélték el. Örökre eltiltották a közhivataltól, tehát ha az ítélet jogerőre emelkedik, vége Berlusconi politikai karrierjének. Börtönben viszont olyan sokat nem kellene majd töltenie.

MÉG NINCS VÉGE A JOBBIK FÖLDTÖRVÉNYES BALHÉJÁNAK

Miután a Jobbik pénteken a földtörvény elleni tiltakozásul elfoglalta a parlamenti elnöki pulpitust és bekiabálással és molinóval zavarta meg a fideszes törvénygyárat, kitiltották őket a Házból. Ma kiderült, nem csak a képviselőiket: a frakcióalkalmazottak, szakértők és vendégek belépőkártyáit is letiltották, így megbénult a frakciójuk működése. A Fideszben eközben arra számítanak, az ellenzék szerint házszabályellenesen elfogadott törvény – a Jobbik akciója miatt nem került sor név szerinti szavazásra – a köztársasági elnök alá fogja írni, de azért Rogán Antal némi nyomásgyakorlással is rásegít.

JÚLIUS 8-ÁN LESZ A HORN-TEMETÉS

A volt miniszterelnök állami temetése július 8-án, 11 órakor lesz a Fiumei úti temető 15-ös számú parcellájában, ahol reggel 8 órától bárki leróhatja kegyeletét. Katona Béla, a Horn-kormány minisztere, az Országgyűlés volt elnöke emlékezik. A Demokratikus Koalíció pedig máris utcát nevezne el Horn Gyuláról.

KAMU A NAGY REDING-BAJNAI ÖSSZEESKÜVÉS

A Magyar Nemzet szerint Viviane Reding EU-biztos a szupertitkos Bilderberg-csoport gyűlésén arról beszélt, hogy "mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében", a hisztériakeltésben pedig Bajnai Gordon lesz a Sancho Panzája. A KDNP erre feljelentette Bajnait - azaz kiderült, hogy mégsem, sőt. Először meg akarják várni, hogy Reding cáfolja a bizonyítékokat, és csak utána tesznek jogi lépést. Bizonyítékok viszont nincsenek. Amit Surján László az EU legnagyobb botrányának nevezett, egyszerű lejáratókampánynak tűnik csak.

REPÜL A FACEBOOKON LEBUKOTT HÁLAPÉNZES ORVOS

A Péterfy Sándor utcai kórház traumatológusa egy Facebookon terjedő levél szerint kevésnek találta, hogy egy betege csak 10 ezer forintot akart neki adni, azzal fenyegette, hogy a varratszedésen „majd meglátja, hogy is van ez”. A belső kivizsgálás nem állapította meg minden kétséget kizáróan az orvos vétkességét, de kirúgták.

KISORSOLTÁK A MAGYAR KLUBCSAPATOK ELLENFELEIT

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek a párosításait sorsolták ki hétfőn. A magyar futballbajnokságot négy csapat képviseli. A bajnok Győri ETO a Bajnokok Ligája selejtezőjében az izraeli bajnok Maccabi Tel-Avivval kezd, amelyet már az a Paulo Sousa edz, aki télen a Videotontól távozott. A Videoton a montenegrói Mladost Podgorica vendége lesz, a Honvéd a montenegrói Celik Niksicot kapta az Európa Ligában. A második körben bekapcsolódó Debrecen a norvég Strömsgodsetet kapta.

450 MÉTERES MAGASSÁGBAN SIKERÜLT A REKORD A KÖTÉLTÁNCOSNAK

Magyar idő szerint hétfő hajnalban sikerült Nik Wallenda rekordja, aki biztosítókötél nélkül 22 perc 54 másodperc alatt átkelt egy kötélen a Grand Canyon felett. A 450 méteres távolságot a 457 méteres magasságban az alatta kanyargó Little Colorado folyó felett tette meg, amelyre előtte még egyetlen kötéltáncos sem volt képes.

HATMILLIÓ JÚZER SZEMÉLYES ADATA KERÜLT KI FACEBOOK-RÓL

A Facebook egy hibája miatt hatmillió felhasználó emailcíme és telefonszáma volt látható olyanok számára, akik amúgy nem férhettek volna hozzá az információhoz. A hibát a Facebook azon gyakorlata okozta, hogy a rendszer elemzi a kapcsolati hálót, hogy esetleges ismerősöket ajánljon a felhasználóknak. Ez az algoritmus összekapcsol adatokat, hogy releváns javaslatokat adjon, de ez rejtve marad a felhasználók előtt. A hiba révén azonban profilletöltéskor a júzerek hozzáférhettek a javasolt személyek adataihoz. A Facebook közleményben tudatta, hogy szégyelli és sajnálja a történteket.