Bankot robbantott egy magyar Vegasban

2013.06.26. 19:40 Módosítva: 2013.06.26. 22:54
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ROSSZABBUL JÁRNAK A BANKOK

A kormány lemond az átvállalt önkormányzati adósságok után kötelezően előírt 7 százalékos banki különadóról, viszont egyszeri befizetésre kötelezik a bankokat a pénzügyi tranzakciós illeték elmaradása miatt. Az összeg a január-áprilisi időszakra teljesített tranzakciós illeték összegének a 208 százaléka. Ez megközelítőleg 75 milliárd forintos egyszeri bevételt jelent a költségvetésnek idén, vagyis a bankok rosszabbul járnak, mint a 7 százalékos teherrel (az 40-50 milliárdot hozott volna a költségvetésnek).

A FEMGAS SZÍNEZHETI A BENZINT OKTÓBERTŐL

Még a részleteket sem hirdették ki az októbertől kötelező üzemanyag-jelöléssel kapcsolatban, de már megvolt a cég, amelyik a leginkább megfelelt a követelményeknek. Egyelőre nemcsak az nem világos, hogyan teljesíti majd a Femgas a még meg sem határozott feltételeket, de az sem, egyáltalán mire jó ez a benzinjelölés. Fónagy János államtitkár szerint az autóban sem karambol után kötjük be magunkat.

SZERB, MAGYAR, KÉT JÓ BARÁT

Áder János köztársasági elnök a szerb parlamentben bocsánatot kért a II. világháborúban a magyarok által a vajdasági szerbek ellen elkövetett bűnökért:

A szabad és demokratikus Magyarország elítéli azokat, akik a második világháború szenvedéseit fokozva magyarként vétettek ártatlan szerb emberek ellen. Magyarország köztársasági elnökeként bocsánatot kérek azokért a bűnökért, amiket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen.

KEVESEBB A BIZONYTALAN SZAVAZÓ

A Tárki júniusi felmérése szerint a Fidesz–KDNP kétszer annyi szavazatot kapna, mint az MSZP. A bizonytalanok és a titkolózók aránya 51 százalékról 46 százalékra csökkent.

ELEMÉBEN VAN A JOBBIK

A Jobbik társadalmi megmozdulást szervez, ha Áder János visszadobja a földtörvényt, de a fideszes többség újra elfogadtatja azt. Vona Gábor szerint ha olyan földtörvényt fogadnak el, amely nem védi a magyar földet a külföldiektől és a nagybirtokok elterjedésétől, „ribillió” lesz Magyarországon. Eközben a pénteki performanszuk miatt egyhavi fizetésüktől fosztotta meg az Országgyűlés a Jobbik-frakciót, miközben a belépőkártyáiktól megfosztott Jobbik-alkalmazottak kényszerirodát nyitottak a Képviselői Irodaház bejáratánál.

Mobil wc-t telepít a Jobbik a Fehér Házhoz

KALIFORNIÁBAN IS GYŐZTEK A MELEGEK

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésének értelmében a meleg házaspároknak ugyanazok a jogok járnak, mint a heteroszexuálisoknak. Ez a döntés a DOMA (Defense of Marriage Act, vagyis házasságvédelmi törvény) egyes részeit helyezi hatályon kívül, melyek eddig megakadályozták, hogy a meleg házaspárok megkapják azokat az adó-, egészségügyi és nyugdíjjal kapcsolatos juttatásokat, melyek a heteroszexuális házaspárokat megilletik. Egy másik döntés pedig valószínűleg a melegházasságot is lehetővé teszi Kalifornia államban.

VÉGE A TELKINEK, BEZÁR A KÓRHÁZ

Július 11-én megszűnik a fekvőbeteg-ellátás a Telki kórházban. A kórház épületét eladták, sem szüléseket, sem műtéteket nem végeznek az elitintézményben. A kórház orvosai a Budakeszi úton található rendelőintézetben dolgoznak tovább. Ide kerül át a saját laboratórium, a képalkotó diagnosztika, a felnőtt- és gyermekszakrendelés, itt végzik majd az altatásos endoszkópos vizsgálatokat és a sebészeti kisműtéteket is.

LETARTÓZTATTÁK AZ NFL-EST

Kilenc nappal egy massachusettsti gyilkosság felfedezése után az amerikai hatóságok letartóztattak egy profi amerikaifutballistát, Aaron Hernandezt, az egyik legsikeresebb NFL-klub, a New England Patriots játékosát. Hernandezt azzal gyanúsítják, hogy a barátai által elkövetett gyilkosság bizonyítékait tűntette el, kitakaríttatta a házát, amelynek közelében felfedezték Hernandez ismerősének, Odin Lloydnak a fejbe lőtt holttestét, és megsemmisítette a biztonsági kamera felvételeit.

ÚJABB MAGYAR NYERT PÓKERVILÁGBAJNOKSÁGOT

Szécsi Norbert 345 037 dollárt (75 millió forint) nyert keddre virradóra a Las Vegas-i pókervébé No Limit Hold'em versenyén. A hétleosztásos döntő utolsó partijában 9-T-A-3-6 boardon kerültek középre a zsetonok. Gnidash A-Q top párt mutatott, Szécsi viszont A-T két párt, ezzel megnyerte a tornát.

EGY REKORDSOROZAT MEGSZAKADT WIMBLEDONBAN

Sokan csúszkáltak a füvön, kiesett Marija Sarapova, de a legnagyobb meglepetés még váratott magára: a címvédő, hétszeres wimbledoni bajnok Roger Federer 6:7, 7:6, 6:4, 7:6-ra kikapott a világranglistán 116. helyezett Szerhij Sztahovszkijtól. Ezzel egy örökké emlékezetes rekordsorozatnak is vége szakadt, a svájci ugyanis zsinórban 36 Grand Slamen, a 2004-es Wimbledon óta bejutott a negyeddöntőbe – kedvenc borításán indult, és ott is szakadt meg a sorozat –, ezúttal azonban a második kör jelentette a végállomást (a korábbit Jimmy Connors tartott zsinórban 27 negyeddöntővel).

A MICROSOFT MINDENKI ELŐTT MEGNYITJA ZENESZOLGÁLTATÁSÁT

A Microsoft online zeneszolgáltatást indít Xbox Music néven, már jövő héttől. Az Xbox Music valójában tavaly indult, de akkor még csak saját eszközökön, Xbox 360 konzolon, Windows 8 és Windows Phone 8 operációs rendszereken volt elérhető. Mostantól viszont az Xbox Music online felületen is bárki által használható lesz. Ez újabb nyitás a cég részéről azután, hogy bejelentették, saját telefonjaik mellett iPhone-ra és androidos készülékekre is készítenek majd játékokat.

SOKAN CSAK AZ ÍGÉRT SÁVSZÉLESSÉG FELÉT KAPJÁK AZ EU-BAN

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az európai háztartások nem kapják meg azt a szélessávú internetet, amire előfizettek. Az átlagot tekintve az ígért sávszélesség 74 százalékát kapják meg a felhasználók, tehát amikor 100 Mbps-os csomagra fizetnek elő, akkor 74 Mbps a letöltési sebesség. Ennél persze vannak jóval rosszabb arányok is, sokan csak az ígért sávszélesség felét kapják. A feltöltésnél már jobb a helyzet, átlagosan az ígért sebesség 88 százalékát kapják meg a júzerek.

MEGTALÁLTÁK A TÍZEZREDIK FÖLD-KÖZELI ASZTEROIDÁT

Több tízezer aszteroida és üstökös halad el a Föld mellett, többségüket azonban még mindig nem fedezték fel. A lista azért egyre hosszabb, a napokban például a Pan-STARRS-1 űrtávcsővel megtalálták a tízezredik Föld-közeli aszteroidát (NEO-t), ami a 2013 MZ5 nevet kapta. A kisbolygó nagyjából háromszáz méter átmérőjű, és nem veszélyes a Földre. A tízezer ismert NEO nagyjából tíz százaléka akkora, hogy becsapódáskor globális hatásai lennének. A NASA eddig nem talált olyan aszteroidát, amely ekkora és veszélyes is lenne a Földre.

neo20130624-640.gif