Nagy siker a köcsögadatbázis

2013.07.03. 19:00
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

KATONAI PUCCS EGYIPTOMBAN

Szerda délután fél 5-kor lejárt a hadsereg Mohamed Murszi államfő távozását követelő ultimátuma. Nem sokkal később a kormánypárt szóvivője azt közölte, hogy megjelentek a tankok az utcákon, és ami zajlik, az egy katonai puccs. A katonaság már korábban benyomult az állami tévébe, és a reptéren is tankokat látni. Az ország elnöke és más, vezető politikusok ellen a katonaság utazási tilalmat rendelt el. A hadsereg még hétfőn intézett ultimátumot a demokratikusan megválasztott Murszi ellen. A hadsereg Murszinak a helyzet rendezésére vonatkozó ajánlatait visszautasította. A napok óta tartó, az elnök távozását követelő tüntetéseknek 16 halottja van.

AZ EP ELFOGADTA A TAVARES-JELENTÉST

370 igennel, 249 nemmel, 82 tartózkodással ment át az Európai Parlamenten a Tavares-jelentés, amiről egy nappal korábban Orbán Viktor miniszterelnök részvételével folytattak vitát Strasbourgban. A jelentés főbb megállapítása: a magyarországi változások rendszerszintűek, azok trendje és tartalma pedig összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és a szerződés egyéb pontjaival. A Magyarországot elmarasztaló jelentésről a Magyarországon tartózkodó miniszterelnök azt mondta, hogy súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét.

NEM VOLT SNOWDEN MORALES GÉPÉN

Evo Morales bolíviai elnök Moszkvából La Pazba tartó gépét az éjszaka Bécsben feltartóztatták, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt. Azt gyanították ugyanis, hogy a fedélzeten tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus, aki hosszú napok óta a seremetyevói reptéren vesztegel. A gép délben folytathatta útját, mert kiderült, Snowden nincs rajta.

TECHCÉGEK TÜNTETNEK A TITKOSSZOLGÁLATI MEGFIGYELÉS ELLEN

Több civil szervezet és személyiségi jogi aktivistacsoport tüntetést szervez július 4-ére, az amerikai függetlenség napjára, hogy így tiltakozzanak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) megfigyelési botránya miatt. A kezdeményezéshez több technológiai cég, többek között a Reddit, a Wordpress, a 4chan, a Mozilla, a Fark és a Cheezeburger.com is csatlakozott. A szervezők azt tervezik, hogy több tucat amerikai nagyvárosban demonstrálnak, köztük New Yorkban, Philadelphiában, Los Angelesben, Bostonban, Washingtonban, San Franciscóban, Houstonban és Atlantában.

FELJEBB LÉPTEK A FIDESZNEK KEDVEZŐ BÍRÓK

Kötelező volt Bajnai Gordon 2009-es megszorító csomagja ellen tüntetni a XVI. kerületi polgármesteri hivatal dolgozóinak. Többeket kirúgtak azok közül, akik erre nem voltak hajlandók. A munkaügyi bíróságok az önkormányzatnak adtak igazat, az ítéletet meghozó bírók pedig Handó Tünde Országos Bírói Hivatal élére történő kinevezése utánfeljebb léphettek a bírói hierarchiában.

BALOGH MEGVERTE ÉLETTÁRSÁT

Ezt állítja a főügyészség. Az eset után a Fidesz frakciójából  távozó országgyűlési képviselő azt mondta, nem emlékszik arra, hogy megverte volna élettársát. Lagziból jöttek haza, be volt rúgva, szerinte az is előfordulhatott, hogy élettársa átesett a vak komondorjukon, és úgy szerezte a sérülést. Balogh azóta megkérte élettársa kezét, aki igent mondott.

KÉTSZÁZ ÉVES HALAT FOGTAK ALASZKÁBAN

Matuzsálemi korú halat fogott Alaszkában egy horgász. A 20 kiló körüli, egy méter hosszú álsügér 275 méteres mélységben kapott rá a csalira, a szakértők szerint legalább kétszáz éve él. 2007-ben már fogtak nagyon idős példányt, de a vizsgálatok szerint a 640 méter mélységből kifogott hal csak 90-115 éves lehetett – így a mostani fogás az új rekord. Az alaszkai vadászati és halászati hivatal szakemberei a mostani fogásból is mintát vettek, hogy megállapítsák az állat pontos korát.

K  AP20130703028
Fotó: Lefteris Pitarakis / MTI

DJOKOVICS ÉS DEL POTRO A WIMBLEDONI ELŐDÖNTŐBEN

Úgy kezdődött mind a két kora délutáni wimbledoni negyeddöntő, hogy előbb Del Potro, majd a másik pályán Djokovics is megcsúszott és a lábát fájlalta, de mindketten könnyedén jutottak be az elődöntőbe. Del Potro David Ferrert verte 6-2, 6-4, 7-6-ra, Djokovics Tomas Berdychet 7-6, 6-4, 6-3-ra. A másik két elődöntőt lapzártánkkal egyidőben fejezték be. Murray Verdascót verve jutott az elődöntőbe, ahol Janowiczcal játszik.

MINDENKI BE AKAR KERÜLNI A KÖCSÖGADATBÁZISBA

„Nem hagyjuk rejtőzködni a buzikat” jelszóval úgynevezett köcsögadatbázist hozott létre a szélsőséges deres.tv. Így akarták fényképpel és névvel közzétenni azokat a „homárokat vagy köcsögbarátokat”, akik a Facebookon jelezték, hogy részt vesznek a Budapest Pride-on. Arra viszont nem számítottak, hogy milyen sokan akarnak önként bekerülni az adatbázisba. Nem is győzték frissíteni.