Mindenki megkapta a magáét Horn temetésén

2013.07.08. 19:00
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ELTEMETTÉK HORN GYULÁT

Katona Béla egykori házelnök finoman, de a volt miniszterelnököknek és a jelenleginek is odaszúrt egyet-egyet Horn Gyula temetésén. Azt mondta, Horn volt az egyetlen olyan miniszterelnök, aki jobb állapotban hagyta utódjára az országot, mint ahogy átvette. Az 1994-98 közti miniszterelnök ravatalánál Orbán Viktor is fejet hajtott, ekkor többen pfújolni kezdtek az MSZP szimpatizánsai közül.

MAKOVECZ-STADION ÉPÜL FELCSÚTON

Az építész két éve meghalt ugyan, mégis az ő tervei alapján épül a tavasszal a foci NB I.-be jutott Puskás Akadémia stadionja. Az építész még 2009-ben vetett papírra egy korai vázlatot, aminek továbbfejlesztette változata épül most Felcsúton. A stadion különleges lesz, sok fát használnak például hozzá.

EGYIPTOM A POLGÁRHÁBORÚ KÜSZÖBÉN

Negyven-ötven ember halt meg a puccsal szerdán megbuktatott elnök, Mohamed Murszi börtönénél. Hívei akarták kiszabadítani, amikor a békés tüntetők közé lőttek. A szerdai katonai puccs óta az azt támogatók és ellenzők folyamatosan tüntetnek, kővel dobálják egymást.

HOSSZÚ BÖRTÖNRE KÉSZÜLHETNEK MUNKAÜGYI CSALÓK

A július elsején hatályba lépett Büntető Törvénykönyv szerint a már nem csalásnak, hanem emberkereskedelemnek számít, ha később nemlétezőnek bizonyuló külföldi munkára szerveznek embernek. Egy ilyen történet Jánosé, aki 49 évesen, három gyerekkel, egy bedőlt devizahitellel ment ki Angliába, ahol azt hitte, hogy fél évig építhet alagutat jó pénzért, ehelyett pár nap szemétszedés jutott neki éhbérért.

VAN ÉLET A VOSZTOK-TÓBAN

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint valószínűleg több ezer különböző apró életforma, sőt akár nagyobb halak lehetnek a Vosztok-tóban. Az Antarktisz jege alatt 3,7 kilométerre évmilliókig elzárt tavat tavaly fúrták meg, a mintákból mostanra több mint 3500 különböző DNS-szekvenciát azonosítottak. 95 százalékuk baktérium, öt százalékuk összetettebb organizmus. Az eredmények alapján azonban úgy tűnik, a tó korántsem volt annyira elzárt, mint azt eddig hitték.

ÚSZÓ ATOMERŐMŰVET ÉPÍTENEK AZ OROSZOK 2016-ig

Oroszország három éven belül elkészíti a világ első úszó atomerőművét, amely energiával, hővel és ivóvízzel látná el az ország nehezen elérhető területeit. A tervek szerint tömeggyártásban készítenék a úszó atomerőművet, amit az atommeghajtású jégtörők alapján tervezték. Az úszó erőmű 69 fős személyzettel járja majd a vizeket, viszont saját meghajtása nem lesz, így vontatni kell. Az erőműhajó egy 200 ezres városnak elegendő áramot tud majd termelni.

mm02
Fotó: okbm.nnov.ru

NEM JÖTT ÖSSZE A KELETI NYITÁS

Nem nőtt a kivitel keleti irányba, sőt: Ázsiába 15 százalékkal kevesebbet exportáltunk, mint tavaly. A tavalyi 80 milliárd eurós kivitelből 60 milliárd Európába irányult. A külpiacokon erősebb állami szerepvállalást megcélzó stratégia egyébként 2020-ig optimista forgatókönyvként azt irányozta elő, hogy a magyar exportot a duplájára, 140 milliárd euróra növekedjen, vagy legalább a másfélszeresére, 110 milliárd euróra.

SLÁGERSZOFTVEREKET ADNAK INGYEN AZ APP STORE ÖTÖDIK SZÜLETÉSNAPJÁN

2008. július 10-én, vagyis szerdán lesz öt éve, hogy az Apple elindította az App Store webes alkalmazásboltot, az iTunes zeneáruház szoftverekre specializált testvérét. A bolt forradalmasította a szoftverterjesztést, idén júniusban már az 50 milliárdodik letöltést regisztrálták. A születésnap alkalmából több nagy sikerű alkalmazást ingyen adnak a fejlesztői; az ajándék szoftverek eredeti ára jellemzően az 5-20 dolláros zónában mozog, a felhasználói visszajelzések alapján mind kiemelkedően magas pontszámokat kaptak.

KONCERT KÖZBEN LŐTTEK AGYON EGY BRAZIL RAPPERT

Sao Paolo városában, egy jó hangulatú koncert közben lőtték mellbe a húsz éves MC Dalestét, aki a kórházba szállítás közben meghalt. A tettes elmenekült, indítéka ismeretlen.

Koncert közben lőtték le a rappert


AZ ÚTDÍJRENDSZER LEÁLLÍTÁSÁT KÉRIK

A fuvarozók az útdíjfizetési rendszer átmeneti leállítását kérik, mert az, tapasztalataik szerint rosszul számláz, és ezzel megkárosítja a vállalkozókat. Szerintük a kormány azért nem állíttatta még le a rendszert, mert nem kapott eddig valós információkat a működésről, becsléseik szerint a július 1-jei bevezetés óta 100 millió forintra nőtt az eltérés a valós úthasználat és a számlázott összeg között.

A NÉHAI ERŐSS ZSOLT FOTÓIT KERESIK

A 8586 méteres Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter haláláról újabb részletek kerültek nyilvánosságra. A magyarokkal a csúcson találkozott Óscar Cadiah, egy spanyol alpinista, aki beszámolt Erőssék helyzetéről közvetlenül haláluk előtt. Mint kiderült, Erőssnek még fotói is voltak, amiknek Kollár Lajos, az expedíció vezetője elismerte a létezését.

A BUDAPEST FILM FORGALMAZZA MAJD SZÁSZ JÁNOS DÍJNYERTES FILMJÉT

Szász János magyar-német-francia-osztrák filmje, A nagy füzet az egyik legrangosabb európai filmdíjat, a Karlovy Vary filmfesztivál Kristály Glóbuszát nyerte el hétvégén. Hét évig készült, és ez az első film, aminek a támogatásába a kulturális tárca után a Magyar Nemzeti Filmalap is bekapcsolódott. A filmet várhatóan ősszel mutatják be Magyarországon, mint azt a forgalmazónak bejelentkező Budapest Film közölte az Indexszel.

BONUS TRACK: HORN GYULA SZELLEME FEAT SZARVAS

prime ministers (1).gif
Fotó: Szarvas / Index