Az egyik megszólalt, a másikat lehallgatták

2013.07.10. 18:52
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

LEHALLGATTÁK A HONVÉDELMI MINISZTERT

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat több vezető munkatársát leváltották az elmúlt hetekben. Az ügy hátterében Hende Csaba honvédelmi miniszter lehallgatása állhat. Hogy miért hallgatták le a minisztert, arról csak zavaros feltételezések vannak. Elképzelhető, hogy nem Hende volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe. Hende a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén kitérő választ adott.

SZETEY GÁBOR ÖT ÉV UTÁN MEGSZÓLALT

A Gyurcsány-kormány államtitkára 2007-ben coming outolt, majd lemondott, és még az országot is elhagyta. Lapunknak adott interjújában azt mondja, büszke akkori tettére, amit politikai cselekvésnek tart. Azt viszont nem gondolta végig akkoriban, hogy egy ilyen kiálláshoz nem vagyunk elég nyugati ország, és árt ezzel a miniszterelnök és a kormány népszerűségének.

NÉPSZAVAZÁSSAL DÖNTHETNÉNK ARRÓL, HOGY A TRAFIKOSOKNAK KISEBB LEGYEN A PROFITJA

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jóváhagyta azt a népszavazási kezdeményezést, amivel a dohánykiskereskedők fix árrését a mostani 10 százalékról 3,33 százalékra lehetne csökkenteni. Ha a döntéshez egyetlen jogorvoslati kérelem sem érkezik, akkor megindulhat az országos aláírásgyűjtés. Ha megvan a 200 ezer aláírás, akkor az ügyben népszavazást kell kiírni, ennek az eredményét pedig a parlament köteles lesz törvénybe foglalni.

AKI KERÉKPÁRÚTON BRINGÁZIK, KEVESEBB KÁROS ANYAGOT KAP 

Farkas Péter Márton, az ELTE környezettudomány szakos hallgatója témavezetőjével megvizsgálta, biciklizés közben milyen anyagok jutnak be a forgalomban tekerők tüdejébe. A két kutató kerékpárjára szerelte mintavevőt, és folyamatosan haladva mérték a tüdőbe is jutó káros anyagok mennyiségét. A kutatás leglényegesebb eredménye, hogy van értelme a kijelölt kerékpárúton haladni, itt ugyanis jóval kisebb koncentrációjú szennyezett levegőt szívnak be a biciklisek – ez kimutatható volt a vas, a króm és a réz esetében is.

MÁS STRATÉGIÁVAL ÉRKEZIK A HUNGARORINGRE A PIRELLI

A Brit Nagydíjon történt sorozatos defektek után Németországban 2010-es gumikkal versenyeztek a Forma-1-es csapatok, a Hungaroringre viszont 2012-es gumikkal érkezik a gumigyártó. Eredetileg kemény és közepes gumikkal érkezett volna, a döntést azonban többek között a Lotus is kritizálta, így a gumigyártó cég a lágy és a közepes kerekek mellett döntött.

IGAZI PÉNZZEL LEHET MAJD KASZINÓZNI FACEBOOKON

A Farmville-játékokkal milliárdossá lett Zynga bemutatta a ZyngaPlusPoker és a ZyngaPlusCasino nevű, valódi pénzzel működő póker- és kaszinójátékokat. A játékokkal egyelőre csak Nagy-Britanniában lehet majd játszani, a szerencsejátékokat szabályozó szigorú nemzetközi törvények miatt. Ha sikeres a kísérlet, számíthatunk arra, hogy a cég megpróbálja majd a többi piacra is bevinni a közösségi kaszinót, ami a játékosoknak valódi pénzbe kerül, de valódiak a megnyerhető összegek is.

ITT A LEGJOBBAN VÁRT VIDEOJÁTÉK, A GTA V TRAILERE

Netre került az egyik legjobban várt videojáték, a GTA V trailere, a videó kizárólag a játékban készült jeleneteket tartalmaz. A Rockstar által fejlesztett Grand Theft Auto az egyik legsikeresebb – és mivel bűnözőszimulátorról van szó, az egyik legvitatottabb – videojáték-sorozat. 1998 óta több mint 125 millió darabot adtak el a különféle GTA-játékokból, a szeptember 17-én debütáló GTA V-től is rekordokat várnak. A játékban most először nem egy, hanem három embert irányíthatunk majd, így még összetettebb bűntények elkövetésére nyílik majd lehetőség.

Grand Theft Auto V: Official Gameplay Video

RAZZIA LESZ A BALATON SOUNDON

Nem drogokat kereső rendőrségi razzia lesz, hanem zenére szakosodott soundos kommandó járja a fesztivál dj pultjait. Az lesz a feladatuk, hogy lecsapjanak minden olyan dj-re, aki csak egy bitnyi ismeretlen eredetű zenét is tárol a laptopján.

ÉGETT A BALATONI SZIVACSGYÁR

Tizenkét óra előtt nem sokkal gyulladt ki a balatonkersztúri szivacsgyár raktárának tetőszerkezete, a gomolygó füstfelhőt a túlpartról is jól lehetett látni. Az épületet sikerült megmenteni, személyi sérülés sem történt.